Magazin

DA SE NE BACE – Izumili sprej koji banane drži svježima

Napisao admin

Pošprica li se na banane dok su još zelene sprej koji sadrži chitosan odgodit će trunjenje za oko dvije sedmice, a one će u tom razdoblju ostati savršeno žute, kaže dr. Xihong Li, izumitelj spreja.


banane (foto:cure.ba)

Banane koje se prodaju u supermarketima u prosjeku posmeđe i omekšaju za tri dana, a svakog se dana u Evropi i SAD-u baci nekoliko miliona banana jer ih niko ne želi kupiti, piše Daily Mail.

Osim što pomaže kori da zadrži svoju boju, tvar chitosan koja se nalazi u škampima, rakovima i školjkama, sprečava da se unutrašnjost banane pretvori u kašu.

– Koru pošpricamo chitosanskim aerogelom i banana ostaje svježa narednih 12 dana, a to će koristiti i kupcima i prodavačima banana – rekao je Li, profesor na kineskom Univerzitetu Tianjin.

On tvrdi kako je aerogel u potpunosti bez okusa i siguran za korištenje, a djeluje na principu ubijanja bakterija i usporavanja dozrijevanja oduzimanjem kisika iz kore, prenosi 24sata.

Američko udruženje hemičara kaže kako bi recept trebalo prilagoditi komercijalnoj upotrebi. U prevozu nedozrelih banana iz Afrike sada se koristi plin etilen kako bi potaknuo proces zrenja. Banane također proizvode etilen dok sazrijevaju, što je razlog zbog čega brže trunu ako su u vrećici, objašnjavaju naučnici.

cure.ba

Komentari

komentara