Magazin

KAKVA DRŽAVA! – Najveći porezni dužnik kupio imovinu konkurencije od Porezne uprave!

Napisao admin

Porezna uprava FBiH prodala je imovinu Gredelj Revoma Željeznicama Federacije BiH za dva milijuna maraka


Foto: arhiva

Zvuči nevjerojatno bezobrazno i nažalost istina je. Imovinu tvrtke za proizvodnju i remont vagona zaplijenila je zbog duga Porezna uprava Fedracije i prodala je izravnoj konkurenciji – najvećem poreznom dužniku.  

 

Najveći porezni dužnik

Prema posljednjim objavljenim informacijama Željeznice Federacije BiH 30. lipnja 2016.g. Poreznoj upravi FBiH dugovale su stravičnih 198.067.067,03 KM i uvjerljivo su najveći dužnik.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine pohvalile su se javno kako su postale vlasnik pokretne i nepokretne imovine gospodarskog društva Gredelj Revom Dobošnica, koju je Porezna uprava Federacije BiH kao zaplijenjenu imovinu ponudila u postupak prodaje 9. kolovoza 2016. godine. Što više, pohvalile su se i kako su kupile Gredelj Revom za dva milijuna KM:

 

Kupovinom ove radionice za proizvodnju i popravku željezničkih vozila, Željeznice FBiH u cjelosti će ovladati održavanjem vlastitog voznog parka i postati jedina željeznica u regijiu koja u segmentu održavanja lokomotiva i vagona ne ovisi o vanjskim remonterima navodi se u informaciji koju prenosi Anadolija.

 

“Željeznice FBiH imat će višestruku korist od ovog projekta jer se radi o dobro opremljenoj radionici-tvornici, s iznimno stručnim kadrovskim potencijalom. Iako u ugovoru nemamo tu obvezu, mi ćemo zaposliti dio najstručnijih i najsposobnijih kadrova i na taj način riješiti dugogodišnji problem radnika iz Dobošnice”, izjavio je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić. 

Imovina od 6 prodana za 2 milijuna

Prodaja Gredelj Revom-a Željeznicama FBiH “dogovorena” je na sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, premijera Žuupanije tuzlanske Bege Gutića i predstavnika poduzeća iz ove županije “u nadležnosti Vlade FBiH” u Vladi FBiH u kolovozu prošle godine.

Većinski vlasnik Gredelj Revoma bio je Gredelj Revom Zagreb, a manjinske udjele je imao Gredelj Revom Sarajevo. Porezni dugovi zbog kojih je Porezna uprava zaplijenila imovinu gomilaju se od Od 2009. godine. Knjigovodstvena vrijednost imovine procjenjena je na šest milijuna KM, no na prijašnjim dražbama nije bilo zainteresiranih kupaca.

Željeznice FBiH nadaju se kako će, uz redovne opravke vlastitog voznog parka, pružati i usluge redovnog održavanja drugim vlasnicima teretnih vagona kao što su Alumiij Mostar, Elektroprivreda, Rudnici itd. 

Bezobrazno različiti aršini

Poduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine za poreze i doprinose duguju oko dvije milijarde KM. Kako bi naplatila dužne javne prihode Porezna uprava FBiH poduzima sve mjere prinudne naplate od blokade transakcijskih računa, zapljene sredstava na računima, konstituiranja zakonskih hipoteka, do zapljene i prodaje zaplijenjene imovine.

 

Do ove godine sve spomenute mjere poduzimane su uglavnom protiv dužnika u privatnom vlasništvu, a odnedavno i javnih poduzeća i ustanova. Između ostalih, ograničeno je raspolaganje sredstvima i bolnicama. Samo najveći dužnih, Željeznice Federacije BiH, eto, mogu koristiti sredstva za kupovinu imovine konkurencije i to ni manje ni više od same Porezne uprave BiH. 

 

Dnevnik.ba

dnevnik.ba

Komentari

komentara