Magazin

Drvo smrti! – Najotrovniji dio biljke je plod, koji ukoliko se konzumira izaziva ozbiljno povraćanje, gušenje,pa i smrt!

Napisao admin

Iako se može naći na mnogim plažama, mančinelsko drvo ili “drvo smrti”, kako su ga nazvali španski konkviskadori, toliko je otrovno da i od samog dodira nastaju opekotine.


Foto: arhiva

Biljka je domaća za Karibe, Bahame, Floridu, Meksički zaljev i dijelove Južne Amerike. Najotrovniji dio drveta je plod, koji ukoliko se konzumira izaziva ozbiljno povraćanje, dijareju i napade koji mogu rezultirati smrću.

Nikola Strikland, radiolog iz SAD-a, jednom je pomiješao plod mančinelskog drveta sa jabukom. On i prijateljica su uzeli samo griz otrovnog ploda, a ljutina koju su odmah osjetili kroz nekoliko trenutaka pretvorila se u gušenje. Istovremeno, osjećali su sve jači bol u grlu, kako je otrov prodirao u pljuvačne žlijezde.

Strikland i njegova prijateljica su preživjeli pukom srećom, jedino zahvaljujući tome što su unijeli tako malu količinu “smrtonosne jabuke”.

Plod mančinelskog drveta sadrži brojne toksine, ali najteže posljedice ostavlja organsko jedinjenje forbol, koje se nalazi u svim dijelovima drveta, od korijena, preko kore, krošnje, pa sve do lišća i ploda.

Postoje priče o karipskim plemenima koji su ovo drvo koristili kao svojevrsnu “prirodnu spravu za mučenje”. Zarobljenike su navodno vezivali za drvo i čekali da padne kiša i spere sa kore otrov koji izaziva teške opekotine.

Kada se drvo pojavi na popularnim plažama, ekipa koja dolazi da ga ukloni, posao obavlja pod punom zaštitnom opremom. Paljenje stabla ne dolazi u obzir jer dim koji nastaje sagorijevanjem toksina izaziva ozbiljne iritacije i privremeno sljepilo.

 

technonovosti,com

Komentari

komentara