Magazin

Nevjerovatno – Novosađanin (46) prvo mislio da ga je nešto ugrizlo, a onda mu izrastao rog!

Napisao admin

“Dobio sam novi život, godinama sam bio u strahu od komplikacija, ali sad je gotovo, život sa rogom je prošlost”, još potresen izjavio je za Blic Novosađanin L. S. (46). Njemu je prije nekoliko dana dr. Novak Vukoje, ORL specijalista, uspješno odstranio sa vrata rog dužine 11 centimetara!


Rog (Foto: arhiva)

– Osjećam se preporođeno, posljednjih godina ta izraslina na mom vratu je rasla i bio sam u strahu da je otklonim jer su mišljenja stručnjaka bila različita, postojala je mogućnost velikih komplikacija. Naučio sam vremenom da živim sa rogom. Ipak posljednjih mjeseci je toliko narastao da nisam mogao da spavam, da gutam kad jedem i trpio sam strašne bolove, a tu je i estetski problem, naravno. Odlučio sam da ga uklonim pa šta bude – povjerio se L.S, koji je akademiku dr Novaku Vukoju jako zahvalan na obavljenoj operaciji u Novom Sadu.

 

Akademik dr. Vukoje, hirurg i ORL specijalista, kaže da se još čekaju rezultati uzorka sa ovog nevjerovatnog roga, ali da je najvjerovatnije u pitanju benigni tumor.

 

– Godinama, dok sam imao izraslinu, kada bi negdje izašao naravno da su me gledali sa čuđenjem. Mnogi su mi prilazili sa riječima “što je dobra fora”, misleći da je maska u pitanju… – priča L.S.

 

– Ovo je vjerovatno najveći ljudski rog ikada viđen. Još sam u čudu, to je nešto neviđeno do sada. Bila je vrlo rizična operacija, nikada se ranije sa ovako nečim nisam susreo u karijeri. Bilo je rizično, ali uspjeli smo! Ovog čovjeka sam oslobodio teškog tereta i straha za život koji je “vukao” godinama – kaže dr. Vukoje.

 

L.S. je nakon brojnih problema, koje mu je izazivao pomenuti izraštaj, odlučio da ga se riješi, a o posljedicama nije razmišljao jer je život sa rogom postao nemoguć.

 

– Kada je došao u ordinaciju, bio sam zatečen onim što sam vidio. L.S. je imao rog na lijevoj strani vrata, dužine čak 11 centimetara, a debljine oko dva centimetra. Pomenuti rog se razvijao iz malog izraštaja na vratu i postepeno rastao dok nije dostigao ovu dužinu. Uzrok tog izraštaja pacijentu je nepoznat – objašnjava dr. Vukoje.

 

Rog je, i dalje u šoku priča doktor, bio potpuno isti kao kod životinje, kod bika recimo, iste čvrstine i oblika.

 

Ova nesvakidašnja i rizična operacija je rađena u lokalnoj anesteziji i trajala je oko 30 minuta.

 

– Radi se o raritetu u medicini i po veličini i lokaciji. Naime rogovi na ljudskom tijelu nekada su predstavljali čudesnu zbirku ljudskih rijetkosti i neki su ušli u anale svjetske medicine, ali nikada nijedan nije bio ove veličine i na ovom mjestu. Opisani su najčešće na čelu. Dešavalo se da sami otpadaju, pa opet na istom mjestu izraste novi rog. Uzrok njihove pojave je zagonetan, pominju se ožiljci, opekotine, bradavice, izlaganje suncu, virusi, svi kao predisponirajući faktori – kaže dr. Vukoje.

 

On naglašava da iako je ova anomalija danas dosta rijetka i najčešće je benigne prirode, u oko 20% slučajeva može se razviti takozvani karcinom skvamoznih ćelija pa je treba na vrijeme odstraniti.

 

Pojava rogova na ljudskom tijelu naziva se u medicini cornua cutanea, to su hronične izbočine koje su sastavljene od keratina, proteina koji se nalazi u ljudskim noktima.

 

Te izrasline se obično javljaju na glavi ili ramenima, a izgledaju kao životinjski rogovi i savjet doktora je da se uklone jer se mogu pretvoriti u maligne tumore.

ekskluziva.ba

Komentari

komentara