Magazin

Vjerovali ili ne – Na ovom drvetu rastu pare (FOTO)

Napisao admin

U Škotskoj se nalazi drvo iz kog "niču" kovanice koje su prolaznici zakucavali kamenjem vjerujući da će im one donijeti sreću.


Drvo (Foto: Telegraf)

Stara narodna poslovica “Pare ne rastu na drvetu” mogla bi da padne u vodu, jer u Škotskoj postoji drvo koje obiluje novcem, tačnije novčićima kojim je prekrivena čitava njegova kora.

Naime, u drvo, na stazi Pik Distrikt, prolaznici su kamenjem zakucavali novčiće vjerujući da će im oni donijeti sreću.

– Kad sam prvi put vidio stablo, nisam znao o čemu se radi niti zašto je drvo prekriveno novčićima. Zatim sam saznao da je stablo ranije služilo kao drvo želja – rekao je Meurig Džons, agent za prodaju nekretnina u ovoj oblasti.

Nekad se vjerovalo da su duhovi živjeli na drveću pa su oni često bili kićeni slatkišima i poklonima, a ovaj običaj se u katoličkim zemljama zadržao do danas, a praktikuje se u vrijeme Božića.

Međutim, vjerovanje da se ostavljanjem novčića daruju božanstva datira stotinama godina, ali je prizor ovakvog ” drvenog svetilišta” veoma rijedak.

Vjerovanje o čudesnom drvetu koje liječi i ispunjava želje nakon što stavite novčić u njega datira od 1700. godine iz Škotske. Legenda kaže da će se bolesna osoba koja ubaci novčić u drvo izlječiti, kao i da će ona koja izvadi novčić razboljeti.

Takođe, prema vjerovanju, zaljubljeni mladić koji zakuca novčić jednim udarcem u drvo dobiće poljubac od svoje drage.

Nije poznato da li je drveće zaista ispunjavalo želje onih koji su ostavili novac u njegovom stablu, ali sigurno je da je mnogim umjetnicima ono bilo inspiracija za stvaranje, pa je tako i čuvena Joko Ono drvo želja koristila u svojim umjetničkim djelima.

telegraf.rs

Komentari

komentara