Magazin

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto, evo šta nas čeka

Napisao H. H.

Širom juga Evrope u nadolazećim mjesecima prevladavat će suho i vrlo vruće vrijeme. AccuWeather najavljuje brojne izražene toplinske valove

Početak ljeta je za samo mjesec dana, a brojni Evropljani nakon popuštanja strogih mjera i karantena počinju planirati gdje će provesti godišnje odmore.

Meteorolozi servisa AccuWeather, prevođeni Jasonom Nichollsom, upravo su objavili svoju veliku prognozu za ljeto.

Ljeto službeno počinje 20. juna, a prema prognozi AccuWeathera, dijelovi Evrope trebaju se pripremiti za velike vrućine i suše, dok drugima prijete jake oluje i šumski požari.

Od juga Francuske sve do Ukrajine vruće i sušno

Širom juga Evrope u nadolazećim mjesecima prevladavat će suho i vrlo vruće vrijeme. AccuWeather najavljuje brojne izražene toplinske valove.

“Mogu se očekivati brojna duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 Celzijevih stupnjeva, ali i preko 40 stupnjeva”, kazao je meteorolog Tyler Roys.Ne očekuju se ni duža razdoblja s padavinama, što će dovesti do više problema, piše AccuWeather, prvenstveno misleći na probleme u poljoprivredi i propadanje usjeva, ali i na probleme s prometovanjem brodova koji plove evropskim rijekama.

“Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne trske”, naglašavaju meteorolozi.

Naravno, moguća su razdoblja s jačim padavinama, ali se ne očekuje da će dugo trajati.

Opasnost od razornih požara u Španiji i Portugalu

Proljeće u Španiji i Portugalu obilježila je iznadprosječna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto će biti potpuno suprotno.

“Ljeto će biti vruće i većinom suho, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predjelima”, stoji u prognozi.

“Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi toplinski valovi stvorit će podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području”, upozoravaju meteorolozi.

Francuska, Njemačka, Poljska

Području od sjevera Francuske do sjevera Poljske, pak, prijete razorne oluje.

“Središnja i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na prijelazu vruće i suhe zone na jugu i hladnih fronti koje dolaze sa sjevera. Upravo tim područjima prijete jake oluje – tuča, razorni vjetrovi, bujične poplave, pa čak i tornada”, upozorava AccuWeather.

Sjeverna Evropa

Veliku Britaniju očekuje potpuno suprotno vrijeme nego prošle godine, tokom koje je pala ispodprosječna količina oborina.

“Većina olujnih sistema koji budu prolazili ovim područjem donijet će razdoblja kiše, prvenstveno na području sjevernog dijela Irske i sjeverozapada Škotske. Mogu se očekivati povremene grmljavinske oluje širom Velike Britanije”, stoji u prognozi AccuWeathera.

Baltičke zemlje

Širom Skandinavije i baltičke regije očekuje se najmirnije ljeto, najavljuje AccuWeather.

“Padavine će biti većinom malo ispod prosjeka”, rekao je Roys.

Većina ljeta bit će ugodno topla uz mogućnost izbijanja nekoliko blažih toplinskih valova.

“Šumski požari bili su velika prijetnja prije nekoliko godina, a sada ovom području prijeti ista opasnost ako sušno razdoblje bude trajalo više sedmica”, kaže Roys te dodaje da će opasnost od šumskih požara biti najveća u Švedskoj i Finskoj,prenosi Depo

Komentari

komentara