Magazin

I službeno potvrđeno: Psi razumiju šta im govorite!

Napisao H. H.

Novo istraživanje pokazalo je da mozak pasa može procesuirati govor slično kao i ljudi, odnosno otkriti značenje iza riječi kao i ton.

Kako prenosi New York Times, mađarski naučnici koji se bave proučavanjem pasa, istrenirali su 13 pasa da se popnu unutar uređaja za magnetsku rezonanciju i sjede tamo dok slušaju što im istraživači govore. Govorili su različitim tonom i koristili mnogo različitih riječi, neke pozitivne s pozitivnim tonom, nešto što ništa ne znači i pozitivnom intonacijom i pozitivne riječi bez izražajnog tona, piše “Ordinacija.hr“.

Zaključili su da lijeva polutka mozga zapravo razlučuje značenje tih riječi, bez obzira na ton, i povezuje riječi s pozitivnim ili negativnim iskustvom. To zapravo znači da psi primaju te riječi jednako kao ljudi, odnosno na govor reaguju isto kao ljudi.

Naučnici kažu kako lijepa riječ ili pohvala može biti poput nagrade psima, ako se riječ i intonacija slažu. Dakle, psi ne razliku samo što kažemo i kako to kažemo, već mogu kombinovati oboje, kako bi došli do tačne interpretacije onoga što ljudi stvarno misle.

Komentari

komentara