Magazin

Odakle im sve stižu pare? Od zaposlenog princa do ergele konja i tone i tone nakita i kuća koje posjeduju

Napisao A. K.

O bogatstvu britanske kraljevske porodice se često govori, pa ipak, postoji lista izvora njenog bogatstva prepuna iznenađenja.

1) Vlasnici bajkovitih nekretnina

Važan deo bogastva su nekretnine britanske kraljevske porodice. Tu je najpre zamak Sandringam u Engleskoj koji je kraljica Elizabeta II nasledila od oca, a zatim i Balmoral zamak u Škotskoj.

Balmoral zamak
BALMORAL ZAMAKFOTO: PROFIMEDIA

Oba zdanja se prostiru na velelepnim imanjima i omiljena su mesta za odmor članovima britanske kraljevske porodice. Ali nisu jedine nekretnine koje poseduju.

Imaju niz kuća i stanova širom Britanije, a njihova vrednost se procenjuje na 20 miliona dolara, čak 58 procenata tih nekretnina je u Centralnom Londonu.

Pod njihoovm kontrolom je i Vindzorski zamak, Sent Džejms palata i naravno, Bakingemska i Kensigtonska palata.

2) Nasledstvo princeze Dajane

Princeza Dajana koja je poginula 1997. u saobraćajnoj nesreći u Parizu ostavila je sinovima Vilijamu i Hariju nasledstvo od 26 miliona dolara, svaki je dobio po 13 miliona dolara. Godišnji prohod od nasledstva je 450.000 dolara. Ledi Di je ostavila i veliki broj skupocenih haljina i nakita koji su takođe, pripali njenoj deci.

Princeza Dajana
PRINCEZA DAJANAFOTO: PROFIMEDIA

Naslednici su i vlasnici autorskih prava pesme „Candle in the Wind“ koju je Elton Džon napisao u čast Dajane. Muzičar je svojevoljno predao pravo na ovu numeru.

3) Vredna umetnička dela

Kada bi se umetnička dela koja poseduje kraljica izložila u galeriji, nastala bi jedna od najskupocenijih izložbi na svetu.

Elizabeta je kolekcionar slika
ELIZABETA JE KOLEKCIONAR SLIKAFOTO: PROFIMEDIA

4) Zlato

U vlasništvu britanske kraljevske porodice su i velike količine dragog kamenja i velike količine zlata.l

5) Tone i tone nakita

Procenjuje se da britanska kraljevska porodica poseduje nakit vredan dve milijarde dolara.

6) Konjska ergela kraljice

Elizabeta je vlasnica velikog broja trkačkih konja koji su joj u poslednje tri decenije doneli 9.4 miliona dolara. U njenom vlasništvu je i hipodrom „Sscot Racecourse“ koji je 2016. ostvario prihod od 5.1 miliona dolara.

7) Plata princa Harija

Hari kao vojnik
HARI KAO VOJNIKFOTO: PROFIMEDIA
Elizabeta i princ Filip
ELIZABETA I PRINC FILIPFOTO: PROFIMEDIA

Hari je 10 godina služio u Vojnom vazduhoplovstu Velike Britanije, a njegova godišna plata kretala se od 50, 278 do 53, 286 dolara.

8) Plata princa Vilijama

Vilijam kao pilot
VILIJAM KAO PILOTFOTO: PROFIMEDIA

Vilijam je zaposlen kao pilot u službi „East Anglian Air Ambulance“ koja ga godišnje plaća 62,000 dolara.

9) Godišnja plata princa Filipa

Vojvoda od Edinburga je primao godišnju platu od 488,000 dolara. Sa druge strane, lično bogastvo kraljice procenjuje se na 414 miliona dolara.

10Prihodi od vetroelektrana

Britanska kraljevska porodica poslednjih šest godina je veoma aktivna u energetskoj industriji Velike Britanije. A njeno polje delovanje su vatroelektrane, od kojih je samo u 2016. zaradila 31 milion dolara.

Izvor: Zena blic

Komentari

komentara