Magazin

Austrija uvodi nove mjere: Izbjeglice će morati predati novac i mobilne telefone

Napisao H. H.

Autrija poduzima nove mjere u ostvarivanju prava na azil.

Naime, austrijska vlada usvojila je niz mjera koje uključuju i to da će migranti morati da predaju novac u iznosu do 840 eura i svoje pametne telefone.

Pomenuta suma će pokrivati troškove njihovog zahtjeva za azil, a vlasti će koristiti podatke iz njihovih telefona kako bi utvrdili način na koji su došli u Austriju. Ako se utvrdi da su ranije ušli u neku evropsku zemlju, mogli bi da budu vraćeni u nju, prenosi agencija AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, iz ultradesničarske stranke FPO, rekao je da su mjere uvedene kako bi se „spriječile zloupotrebe“. O njima će se uskoro izjašnjavati austrijski parlament.

Prema novim mjerama, državljanstvo će izbjeglice moći da traže tek za deset godina, a deportacije će biti ubrzane.

Kako je austrijska vlada prošle godine predložila, ovim mjerama migrantima azil treba biti omogućen samo za vrijeme opasnosti po osobu kojoj je potrebna zaštita.

Individualni smještaj za tražioce azila ubuduće neće biti moguć, a nova vlada planira i ukinuti novčanu pomoć, a uvesti isključivo pomoć u potrebnim stvarima.

Planirano je i skraćivanje rokova za žalbe, kao i negativan odgovor ukoliko ne bude bilo moguće jasno utvrditi identitet.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da su nove mjere represivne i da krše prava migranata.

Prema programu rada vlade, Austrija se treba vratiti režimu Šengena tek nakon što bude zaustavljena ilegalna migracija i osigurana vanjska granica Evropske unije.

Komentari

komentara