Magazin

Otvoren lov na nagrade: Otkrijte grešku na Androidu i zaradite 200.000 dolara

Napisao H. H.

Google već odavno svim svojim korisnicima nudi mogućnost instant zarade za pronalazak sigurnosnih propusta u njihovim uređajima, a ovog puta učetverostručili su fond nagrada.

Naime, nakon što je virus Judy zarazio više od 36.5 miliona uređaja, Google je odlučio otvoriti sezonu lova na sigurnosne propuste, te će svi korisnici Androida moći zaraditi do 200 hiljada dolara, ukoliko pronađu kritični propust u operativnom sistemu koji bi mogao ugroziti veliki broj uređaja, piše “Zimo“…

Nagrada se odnosi na pronalaženje propusta u Trust Zone tehnologiji, koja je povezana sa čipovima i koja osigurava da su biometrički podaci i naredbe za pokretanje uređaja spremljeni na sigurno.

Također, za pronalazak propusta u VerifiedBoots-u, softwareskom dijelu sistema koji osigurava da je operativni sistem onakav kakvog ga je proizvođač instalisao, moguće je osvojiti nagradu.

Google je program nagrađivanja za pronalazak sigurnosnih propusta pokrenuo prije dvije godine, ali tada je najviša nagrada iznosila samo 50 hiljada dolara. Slične programe imaju i druge tehnološke kompanije poput Applea, Facebooka i Microsofta koje su tokom godina isplatile milione dolara u nagradama.

Komentari

komentara