Magazin

I danas kiša, bura i snijeg – šta nas očekuje tokom vikenda

Napisao H. H.

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Slabija kiša pada u Krajini i sjevernim područjima. U Hercegovini je umjereno oblačno.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -4; Bugojno, Ivan-sedlo, Kupres, Livno i Sokolac 1; Jajce i Zenica 2; Bihać i Tuzla 3; Doboj, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Zvornik 4; Banja Luka, Bijeljina i Gradačac 5; Srebrenica 6; Široki Brijeg i Trebinje 10; Neum 12; Mostar 13°C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941hPa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su nepovoljne. Osjetljive osobe više pažnje trebaju posvetiti adekvatnom odijevanju obzirom da će se osjet hladnoće pojačati usljed većeg sadržaja vlage u zraku i nižih temperatura. Povećana naoblaka, padavine i zahlađenje, kod meteoropata i hroničnih bolesnika će uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Danas u Bosni oblačno vrijeme s kišom, na planinama snijeg. Očekuje se između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima lokalno može pasti malo kiše. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera. Mogući su i jaki udari vjetra. U Hercegovini jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje od 11 do 16°C. U Sarajevu oblačno. Sredinom dana očekuje se kiša. Najviša dnevna temperatura zraka do 8°C.

U subotu u Bosni prijepodne pretežno oblačno sa slabim padavinama. U nizinama kiša, a snijeg ili susnježica iznad 600 metara nadmorske visine. Bez padavina u sjevernim područjima. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima. U Hercegovini prijepodne uz umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana sunčano. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera. Prijepodne su mogući i jaki udari vjetra. U Hercegovini jaka bura, koja će krajem dana oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 5 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

U nedjelju u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Komentari

komentara