Magazin

8. MART: LAŽA I PARALAŽA 21. STOLJEĆA!

Napisao H. H.

Širom BiH danas su ulice prepune cvijeća i poklončića koji prkose kišnom i tmurnom vremenu. Danas se slavi objekat zvan “žena” koji se već 160 godina bori da postane subjekat.

 

Više od jednog stoljeća traje borba žena za učešće u društvenim tokovima koji pokreću svijet. Dug put je prevaziđen kako bi se u svijetu ekonomije i politike ženama dala ista prava kao i muškarcima. U New Yorku su još 1857. godine radnice, tada tipično ženskog posla, tekstilne industrije, protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plaća. Paradoksalno je da se i 160 godina kasnije bilježe slučajevi da su za isti posao žene manje plaćene od muškaraca. Borba za bolji život žena posljednjih godina bačena je u ćošak pa se decenijama 8. mart slavi kao dobra prilika za kupovinu dobre šminke i krpica po 50% nižim cijenama.ADVERTISEMENTS

Od dana kada se slavilo “herojstva radnica” do dana kada se kičasto slavi ženstvenost, prošlo je mnogo, a gotovo da su sporadični slučajevi gdje su žene članovi uglednog društva neke zemlje, piše “Haber“…

Bosna i Hercegovna je borbu  za tzv. ženska prava naslijedila od moderne Evrope, pa su se i naše žene posvetile ekonomiji i politici. Pored nekoliko uspješnih ekonomista naša zemlja ovogodišnji 8. mart dočekuje uz brojeve da se šest žena nalazi na mjestu načelnika općine od čega pet u bh. entitetima Republici Srpskoj i jedna u Federaciji BiH.

Na izborima 2014. godine izabrano je ukupno 19,90% žena na svim nivoima vlasti, a najviše žena je izabrano iz reda Demokratske fronte – Željko Komšić, koja od ukupno 46 osvojenih mandata ima 17 zastupnica, a od svih predstavničkih tijela u kojima je ova stranka osvojila mandate, samo u Skupštini Srednjobosanskog kantona nema niti jednu zastupnicu. Slijedi je koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg Bosne sa 17 zastupnica u 68 mandata, koliko ih je ukupno osvojila ova stranka koja jedino nema zastupnicu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Analitičari tvrde da je rodna ravnopravnost u političkom životu najvažniji faktor postizanja rodne ravnopravnosti u društvu.

Ako govorimo o ženama u ekonomskom sektoru onda ih najčešće nalazimo u ulozi konzumenata, prije sveka kozmetičke industrije koja je iz dana u dan u konstantom razvoju. Šminka i kozmetički tretmani postali su sredstvo bježanja od realnosti, pa se miomirisima koji su na sniženjima svih parfimerija bježi od mirisa znoja uzrokovanog neradom.

Ove godine uz šminku, mirise i poneki osmomartovski cvjetić za izmamljivanje osmjeha dragih žena, Bosanke i Hercegovće će uživati i u ponekom  koncertu za srce i dušu. Najviše će ih večeras biti u sarajevskoj Zetri gdje će, bježeći od stvarnosti, u nedostatku borbe za bolje uslove rada i bolju platu, sa kantautorima Oliverom Dragojevićem i Džibonijem,  uglas bezbrižno pjevati:

U libar svojih dugova
upiši mene
jer odavno te kupujem
s onim sto si htjela čut’.

Komentari

komentara