Magazin

Napad na ulici u Skoplju: Ispovijest djevojke Sumeje kojoj su nasilu pokušali skinuti maramu

Napisao H. H.

Sumeja Ademi (19) koja je prije nekoliko dana u Skoplju verbalno i fizički napadnuta jer nosi maramu kazala je kako je ”marama simbol njene vjere jednako kao što je krst simbol njihove vjere”

Kaže kako su nju i njenu prijateljicu kršćanku, u četvrtak, napala tri državljana Makedonije, a jedan od njih je žena. Ističe da su napadači uzvikivali ”prljave Albanke”, ”prokleti teroristi”, a da pritom nisu znali da je njena prijateljica Makedonka, javlja “Anadolija”.

Prema njenim riječima, nisu reagirale na uvrede već su se samo udaljile, međutim nedugo nakon toga u centru grada opet su se suočile sa istom grupom.

– Pitale smo ih zašto su nas napali, šta smo im nažao učinile – dodala je Ademi.

Ademi priča da im je potom jedna osoba iz grupe rekla kako ”ih vrijeđa način na koji su obučene” te da je žena pokušala da joj skine maramu.

– Nazivali su me teroristom, prljavom Albankom. “Ovo je kršćanska zemlja. Sve ćemo vas jednog dana otjerati”, rekli su. Jedan od njih je počeo da me povlači za ruku. Dok smo se udaljivale, govorili su da smo teroristi i da se vratimo u Arabiju – dodala je Ademi.

Kaže da je oko njih bilo mnogo ljudi i da im niko nije pomogao, već da su svi tiho promatrali ono što se dešava.

Ademi je rođena i odrasla u Skoplju i ovaj napad je duboko potresao. Smatra da mladi terbaju širiti mir i slogu, a ne nasilje i mržnju.

Komentari

komentara