Magazin

Razlozi iz kojih roditelji ubijaju svoje bebe lede krv u žilama!

Napisao H. H.

Srbiju su za nedjelju dana potresle čak tri stravične priče u kojima su roditelji pokušali ili ubili svoje bebe. Nema osobe koja je ostala ravnodušna, a pitanje koje odzvanja je – kako je moguće da neko nasrne ili ubije svoje tek rođeno dijete, kakvi su to ljudi?

Dejan Krstičić iz Štrpca nožem je izbo svoje 40 dana stare blizance nakon rasprave sa suprugom. Jedna beba preminula je na putu do bolnice, a drugi dječak je, srećom, preživio sumanuti napad svog oca. Samo par dana prije toga, Milomir Stanković umalo je ubio svoju bebu kada ju je iz sve snage bacio o pod. U toku svađe sa mužem i jedna majka iz Lazarevca svoje dijete bacila je na krevet, a ono je srećom prošlo bez težih povreda, ali se nalazi u bolnici.

Dejan Krstičić (35) iz Štrpca, prema ocjeni psihijatra profesora Milana Milića, najvjerovatnije je obolio od depresije sa psihotičnim elementima, pa je napad na svoju djecu, blizance stare tek 40 dana, doživio kao “milosrdno ubistvo”.

– Pojava sumanutih ideja je kod Dejana zasnovana na bolesnoj osnovi. On je bio ubeđen da ga neko prati, proganja, da će se desiti nešto loše, mnogo loše njegovoj deci. I to što je uradio je ono što se u struci naziva “milosrdno ubistvo”, jer je on bio ubeđen da će time spasiti svoju decu. Spasiti ih mučenja, torture, svega onoga što je on zamišljao u svojoj glavi – kaže za “Blic” profesor Milić, psihijatar u Institutu “Laza Lazarević”.

Krstičić je i inače važio za povučenu osobu koja nije sklona verbalnom izražavanju svojih osjećanja i problema.
Od rođenja djece, 10. januara, kako tvrde njegovi najbliži rođaci, Dejana je uhvatio poseban strah. Strah da će mu “Šiptari oteti djecu, povaditi i prodati njihove organe”. Bio je ubjeđen i da ga neko prati. Sve to navelo je njegovu suprugu da se obrati za profesionalnu pomoć. Kod psihijatra u Mitrovicu trebalo je da odu u utorak.
Međutim, nesreća je na vrata njihove kuće zakucala prethodno veče. Bez povoda, Dejan je poslije večere, dok je Ana za njim raspremala sto, uzeo nož i izbo oba sina. Stariji Nemanja je od povreda preminuo na putu do bolnice. Srećom, mlađi Danilo je, iako ranjen, sada u stabilnom stanju. Pored njega u niškoj bolnici je majka Ana, dok je Dejan, poslije hapšenja u pritvoru,piše novi.ba
Ovaj zločin potresao je cijelu Srbiju i u svima ostavio ista pitanja: Zašto? I kako je moguće da niko nije primjetio da ovakav zločin može da se dogodi?

Profesor dr Milić kaže da bi na svaku promjenu ponašanja bliskih osoba koja ne prolazi, svi trebalo da obratimo posebnu pažnju.

Prepoznati opasnost na vrijeme

– Dejan se verovatno povlačio u sebe, moguće da je imao probleme sa spavanjem, apetitom. Ali onog momenta kada je počeo da priča da će mu neko oteti i ubiti decu, porodica je morala da reaguje. To je crveno svetlo, u kome svaka porodica obolelog mora pod hitno da odvede kod lekara, jer tu može da deluje samo stručna pomoć – kaže profesor Milić.

Nezrelost, labilnost, agresija – opasna kombinacija

Nekoliko dana prije toga, javnost je bilo šokirana sličnim incidentnom, u kojem je dvadesetdvogodišnji Milomir Stanković bacio svoju ćerku, staru tek 15 dana, na pod, usljed čega je bebi od siline udarca naprsla lobanja, a jedno oko joj je djelimično iskočilo. Profesor dr Milić kaže da je za ove stravične slučajeve nasilja očeva prema svojoj maloj djeci glavni uzrok emocionalna nezrelost i “nemogućnost razvijanja odnosa prema djetetu”.

– Postoji više vrsta inteligencija kod čoveka: emocionalna, kognitivna i socijalna. Emocionalna je ona koja se najteže razvija, jer se odnosi na kontrolisanje naših osećanja. U tom smislu, mogu da kažem da savremeno doba sa sobom nosi problem da su danas dvadesetogodišnjaci na nivou emotivne zrelosti deteta od 12 godina. Takva vrsta nezrelosti dovodi do toga da se osećanja iracionalno iskazuju, te svako intenzivno stanje može biti dovoljan razlog za agresiju kod labilnih osoba – objašnjava dr Milić.
On kaže da je veliki problem to što se kod očeva odnos prema djetetu razvija kasnije nego kod majki.

– U slučaju Milomira Stankovića radi se o ćerki staroj 15 dana, te bih rekao da je vrlo verovatno da je otac još posmatra kao opterećenje, smetnju. Da bi muškarac razvio odnos prema detetu potrebno je prođe izvesno vreme i da dete počne da mu uzvraća određenim signalima, da mu se nasmeje ili tome slično kako bi se on sa detetom povezao – objašnjava Milić.

Zavisnici 20 puta rizičniji da počine zločin

Profesor dodaje da se to odnosi na osobe koje naizgled djeluju normalno, a da kod onih kojima je već ustanovljena neka duševna bolest ili psihopatske crte ličnosti rizik ka ovakvim incidentima je povećan od tri do devet puta, dok bolesti zavisnosti ovakav rizik mogu povećati i do čak 20 puta.

Na pitanje da li se ovakva stanja mogu predvidjeti i gdje tražiti uzrok i prve nagovještaje ovakvog ponašanja, dr Milić kaže treba obratiti pažnju na nezrela i nerazumna emitovanja osjećanja kod ovakvih osoba.

– Rizični ljudi su impulsivni, jako ćutljivi ili skloni durenju. Takve iracionalne reakcije mogu biti neka vrsta pokazatelja. Osim toga, bitan faktor mogu biti i porodični odnosi, genetika i naravno ranije ponašanje dotičnih osoba – da li su bili skloni pravljenju problema u školi ili kući, zatim da li je u pitanju osoba koja je nerealizovana, koja je okrenuta sebi, sve to može biti znak – objašnjava Milić.

Žene ubijaju djecu zbog velikih psiholoških promjena nakon porođaja

Ovakvi stravični slučajevi bilježe se i kod ženskih osoba, i to uglavnom kod majki koje imaju problem sa prihvatanje svoje djece, ali kod njih je, prema profesorovim riječima, zastupljena drugačija vrsta problema.

– Žene zaista tokom trudnoće i porođaja doživljavaju velike psihološke i fiziološke promene, ne kaže se džabe da je žena u “dugom stanju”. Tada dolazi do hormonskog disbalanska, do postporođajnih depresija… A veliki broj dece se rađa samo da bi se spasao brak, a to sve utiče na dalji razvoj odnosa prema detetu – zaključuje Milić.

Otac u posljednjem trenutku spriječio majku da ubije bebu

Crna serija napada na bebe nastavljena je i danas kada je majka u toku svađe sa suprugom u bijesu iz sve snage bacila svog sina, starog svega 40 dana, na krevet, a onda pokušala da ga baci na pod. Do ovog napada došlo je u Lazarevcu, a slučaj je policiji prijavio bebin otac koji je rekao da ovo nije prvi put kako je njegova žena nasrnula na dijete.

Nažalost, ovo nisu usamljeni slučajevi, te su brojna zlodjela ovakvog tipa dešavala širom Srbije.

U Veterniku je prošle godine zabilježen slučaj muškarca koji je ubio svoju suprugu i četvoromjesečnu bebu. Godinu dana prije toga majka Tanja Lakić Mahud takođe je bila osumnjičena za smrt osmomjesečne ćerke,prenosi Blic.

Iste, 2015. godine zabilježen je još jedan slučaj u kojem je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio muškarca na 20 godina zatvora, zbog ubistva svog djeteta starog 20 mjeseci.

Osim toga, slučaj Borislava Zornića takođe je uzdrmao javnost, kada je pomenutom ustanovljena shizofrenija, nakon što je ćerku, staru 15 dana, bacio kroz prozor.

Komentari

komentara