Trudnoća i majčinstvo

Savjeti – Buka dok beba spava

Napisao admin

Koliko puta ste došli kod nekoga u kuću ko ima malu bebu i morali ste hodati na prstima i šaptati dok pričate iako se beba nalazi u drugoj sobi? Sigurno ste se zapitali da li je to normalno ponašanje i da li i vaša beba treba da spava u takvim uslovima.


Beba (Foto: Cure.ba)

Dijete koje spava dok je oko njega tišina i niko ne smije da pusti ni glas na kraju postaje nesposobno da spava u drugačijim uslovima. Čak i mali zvuk će probuditi bebu, bez obzira koliko se majka i otac trudili da sve bude tiho. 

Neke bebe mogu da spavaju bez obzira koliko glasni zvukovi oko nje bili, dok druge probudi čak i najmanji šum. To sve zavisi od toga na kakve je zvukove vaša beba navikla dok je bila u stomaku. Za neke bebe, da bi spavale mirno potrebni su zvukovi iz pozadine, poput zvuka televizora, ventilatora ili klima uređaja. 

Ukoliko je vaša beba osjetljiva na zvukove, najbolje bi bilo da joj obezbjedite miran san uz minimalnu buku, mada je većina beba sposobna spavati uz buku tokom dana. Ukoliko vaša beba bude izložena buci tokom dana, navečer će imati miran san koji joj je potreban.

cure.ba

Komentari

komentara