Trudnoća i majčinstvo

Obratite pažnju na hranu koju jedete tokom trudnoće – 7 super namirnica za buduće mame

Napisao admin

Vaša beba crpi hranu od vas, pa prema tome morate biti vrlo oprezni kada je riječ o hrani koju jedete u toku trudnoće. U tih devet mjeseci morate se osloniti na neku super hranu koja će držati i vas i vašu bebu zdravom. U nastavku pogledajte neke super namirnice koje definitivno trebate uvrstiti u vašu ishranu.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

1.    Jogurt. 

Jogurt je jedna od najboljih super namirnica. Jogurt niske masnoće je bogat vitaminom D i kalcijem.Trudna žena treba oko 1000 mg kalcija na dan koji bi trebao biti sadržan u vašoj hrani. Vaša beba treba puno kalcija za zdrav razvoj svojih kostiju. Ako osnovne hranjive potrebe tokom trudnoće nisu ispunjene kroz dnevne obroke onda beba to izvlači iz vašeg tijela.

2.    Grah i brokula. 

Hrana u zelenoj boji jedna je od najzdravijih za vaše dijete. Grah nije bogat samo vlaknima, nego i željezom. On je vrlo važan za razvoj crvenih krvnih stanica kod djeteta. Brokula s druge strane ima dosta vode i vitamina B koji pomaže u održavanju i izgradnji novih stanica. Nedostatak bilo čega od ovih hranljivih sastojaka može dovesti do oštećenja ploda.

3.    Pileća prsa i jaja. 

Ovo je najidealnija super hrana za bebe i majke. Bogate proteinima ove namirnice su idealan izbor proteina. Odgovarajuća količina proteina je potrebna za održavanje vašeg mišićnog tkiva, ali i za bebin zdrav rast. Jaja, jedna od najzdravijih namirnica bogata su vitaminom D koji je neophodan za održavanje zdravog metabolizama i apsorpciju hranjivih tvari.

4.    Zob. 

Zob je jedna od najzdravijih namirnica i cijeli svijet uveliko koristi proizvode od zobi. Zob je bogat složenim ugljikohidratima, te će zbog toga učiniti da se osjećate puni. Također bogat topivim vlaknima zob će izbaciti sve toksine iz vašeg tijela. Dodajte namirnice poput tofua, soja graha ili oraha da bi upotpunili vaš obrok, jer su oni bogat izvor omega-3 masnih kiselina.

5.    Maslinovo ulje. 

Masnoća je bitan element za izgradnju hormona. Maslinovo ulje je bogato nezasićenim mastima i vitaminom E. Dodajte ga u vašu salatu ili u bilo koje druge pripravke, kako bi unijeli potrebnu, a zdravu masnoću u vaš organizam.  

6.    Obrano mlijeko. 

Još jedna super namirnica je obrano mlijeko koje je bogato proteinima. Mlijeko također ima dovoljnu količinu kalcija i vitamina B12. To je apsolutno neophodno za trudnicu. 

cure.ba

Komentari

komentara