Trudnoća i majčinstvo

Neposluh djece možete ispraviti uz ove tehnike razgovora

Napisao H. H.

Neposluh djece često je posljedica toga što vaši mališani ne znaju “čitati” društvene signale, a vi im u tome jedini možete pomoći. Ove tehnike vam mogu u tome dosta olakšati

Kada su djeca neposlušna i nestašna to ne znači da su njihove namjere zločeste, već samo da imaju problem s ‘čitanjem’ društvenih signala oko njih. Upravo zato vam donosimo četiri tehnike koje vam mogu pomoći da djeca shvate svoje okruženje i sve što se u njemu dešava:

1. Otvoreno ih pitajte…

Umjesto da kažete djetetu: ‘Moraš se prestati svađati s učiteljima’, bolje je pitati ova pitanja: ‘Šta misliš kako se učitelji osjećaju kada im upadaš u riječ?’, ‘Šta si time htio postići?’, ‘Zbog čega je to što si htio reći bilo tako važno?’ i ‘Možeš li tako nešto reći bez da zvuči kao da se svađaš?’.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Budite aktivni u krevetu kao nekada, prostata više neće biti problem!
Sponosored by MonadPlug
Takav pristup djetetu daje priliku da razmotri i tuđe misli te kako se njihovo ponašanje može negativno ili pozitivno odraziti na druge. Otvorena pitanja uključuju riječi: ko, kada, gdje, kako i zašto. Korisna vježba može biti i da svom djetetu kažete da pogleda vaše lice i pokuša pogoditi kako se osjećate. Bez obzira na odgovore koje dobijete, makar to bilo i samo slijeganje ramenima, nastavite pitati dijete šta misli da bi u određenoj situaciji bilo odgovarajuće ponašanje. To djetetu pomaže da razmišlja o društvenim normama i signalima, te ih uči kako reagirati u budućnosti.

2. Društveni posmatrač

Kako bi svom djetetu pomogli izgraditi svijet o drugima, uvedite koncept društvenog špijuna. Društveni špijuni posmatraju ljude u različitim okruženjima i onda primjećuju društvene signale poput glasnoće govora, tona, kontakta očima, fizičke prisutnosti, prekidanja, svađanja itd..

To možete napraviti tako da odete na neko javno mjesto i pokušate primijetiti ponašanje drugih i onda ga interpretirati te ukazati šta nepisana društvena pravila nalažu u danom trenutku. Zajedno s djetetom raspravljajte o tome šta ste primijetili kako bi stvorili kontekst za pozitivno društveno ponašanje.

3. Igrajte se pristojnosti

Vaše dijete možda ne voli kada mu je dosadno i zbog toga može raditi ekscese u učionici, što može dovesti do tantruma ili jednostavnog isključivanja. Neki će provocirati i svađati se s učiteljima kako bi ispali smiješni i dobili reakciju od prijatelja. Umjesto da djetetu tada ‘očitate bukvicu’ pitajte ih šta se dogodilo u specifičnoj situaciji. Počnite tako što ćete reći da ste primijetili da im je ponekad teško prestati se svađati s učiteljima, ali da razumijete kako nisu htjeli pokazati nepoštovanje. Ostanite neutralni i mirno raspravite zašto je važno u takvim situacijama biti pristojan. Razgovarajte s njima o stvarima koje ih ne zanimaju i zašto je i tokom takvih predmeta važno ostati pristojan, prenosi “24sata“.

4. Naučite ih kako ‘čitati prostoriju’

Prije nego zakoračite u neku prostoriju ili okupljanje, pomozite djetetu da zastane, osmotri i uskladi se s okupljenima, njihovom energijom i diskusijom, a tek onda krenite unutra. Te vještine mogu se izgraditi i kod kuće. Djeca koja se ne mogu prestati svađati, imaju tendenciju dominirati konverzacijom, ali mogu naučiti interpretirati i uzeti u obzir osjećaje drugih. To je putovanje u kojem je ključna ustrajnost. Roditelje bi trebala utješiti činjenica da sva djeca napreduju uz strpljive i brižne roditelje, piše YourTango.

Komentari

komentara