Trudnoća i majčinstvo

Prislila je bebu da koristi cuclu, a onda se gorko pokajala – “Šteta je već bila učinjena…”

Napisao H. H.

Željela je da svi znaju njenu priču.

Kejtlin, mama iz Australije, otkrila je zašto je požalila što je poslušala savjet svoje patronažne sestre. Naime, ona ju je uvjerila da bebin plač umiri dudom varalicom. Nije bila ubijeđena da će to djelovati, ali je odlučila poslušati savjet stručnjaka.

– Znala sam da djeca mogu stvoriti jaku zavisnost od cucli, ali sam osjećala da nemam izbor – pojadala se.

Naime, njen sin je sa samo četiri sedmice jako plakao. U tako ranoj dobi mu je počeo izbijati prvi zub. Bio je premali da bi koristio uobičajne igračke ili gelove za olakšanje boli pri nicanju zuba, pa je Kejtlin posegnula za cuclom.

– Morala sam ga prisiliti da je stavi u usta. Stalno ju je pljuvao, a ja sam je uporno vraćala. Sada bih voljela da to nisam učinila – dodaje.

Njen sin postao je zavisan od cucle. Tražio ju je kad god je bio uznemiren ili tjeskoban, a uveče bez nje nije mogao zaspati. Na kraju ju je koristio nekoliko godina, a proces odvikavanja nije bio nimalo jednostavan. Riješili su se cucle kad je dječak imao četiri godine.

– Šteta je već bila učinjena. Tokom rutinskog pregleda zubar mi je rekao da će mom sinu u budućnosti trebati aparatić za ispravljanje oštećenja koje je izazvala cucla varalica. Voljela bih da nikad nisam forsirala – zaključila je i pozvala roditelje da dvaput razmisle prije nego što dojenčadi ponude dudu, piše “Srbija Danas“.

Komentari

komentara