Trudnoća i majčinstvo

Dirljiva poruka svim roditeljima od majke kojoj je kćerkica preminula od toplotnog udara u kolima

Napisao H. H.

Majka 2-godišnje djevojčice koja je umrla od udara toplote nakon što je ostavljena u automobilu, uputila je dirljivo upozorenje drugih roditeljima.

Amerikanka Davn Pibodi izgubila je kćerku Maju u oktobru 2008. godine.

Kako stručnjaci navode, unutrašnjost automobila može dostići temperaturu od 48 stepeni u roku od 10 minuta, a nakon pola sata i preko 56 stepeni.

– Bila je zabavna i jako voljena. Maja je bila druželjubiva. Trčala bi prema ljudima i sve vrijeme ih grlila u restoranima. Stalno sam morala da je podsjećam da ostane sa nama. Ako mogu da spriječim da jedan roditelj, jedna porodica, jedno dijete ne prolazi kroz muke koje smo moj suprug i ja, onda je to vrijedno ponovnog otvaranja tog ožiljka – rekla je.

Davn je izgubila kćerku kada je otišla na posao i ostavila Maju kući sa ocem, kao što je to inače činila. U to vrijeme u posjeti su im bili rođaci njenog supruga. Maja je ušla u automobil, ali zbog promjene rutine, svi prisutni su zaboravili na nju.

Kada su shvatili da je ona i dalje u automobilu bilo je prekasno.

– Ljudi misle da je to obično zlostavljanje ili zanemarivanje, ali nije. Većina ovih nesreća je zaista ili nesporazum ili slučajnost.

Toplotni udar je vodeći uzrok smrtnih slučajeva koji nisu povezani sa nesrećama, a Davn želi da podsjeti ostale roditelje da vode računa budući da se ljetnji mjeseci bliže.

– Pogledajte prije nego što zaključate automobil. Samo pogledajte na zadnje sjedište za svaki slučaj. Još jedna preporuka koju dajem jeste da uzmete plišanu igračku kao podsjetnik. Neka stalno stoji naprijed, a kada izađete iz auta sa djetetom, stavite igračku u sjedište.

Budući da u Arizoni važi zakon po kojem građani mogu da razbiju prozor ako u nekom vozilu vide dijete ili životinju u nevolji, Davn bi voljela da proizvođači automobila razmisle o mjerama koje bi mogle da pomognu roditeljima, poput ugradnje posebnih senzora.

– Trenutno vozilo može da mi kaže da imam malo goriva, da mi isključi vazdušni jastuk, ali mi neće reći ako ostavim dijete na zadnjem sjedištu. To ništa neće spriječiti smrt mog djeteta – zaključila je, prenosi “Telegraf“.

Komentari

komentara