Trudnoća i majčinstvo

Dolazak bebe ima negativan uticaj na san roditelja i do šest godina nakon porođaja

Napisao H. H.

Besane noći i novorođenčad idu ruku pod ruku, a svaki novi roditelj to zna i više nego dobro. No, jeste li shvatili u kolikoj mjeri vaše dijete i koliko dugo utječe na vaš san?

Izuzmemo li plač vaših beba kao faktor koji direktno utječe na normalan ciklus spavanja roditelja, stres je isto tako još jedan od uzročnika koji u ranoj fazi roditeljstva mladim majkama i očevima remeti raspored spavanja, piše “Klix“.

Međutim, ovo stanje ne mora isključivo trajati samo nekoliko mjeseci. Loša vijest je da ćete i šest godina nakon rođenja vašeg mališana možda osjećati negativne učinke na vaš san.

Bilo da se radi o bolesti, noćnim morama ili bilo čemu drugom što bi vaše dijete moglo iskusiti, istraživački tim s Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji otkrio je da je vjerovatnije da će žene ostati budne tokom noći brinući se o bebi češće nego muškarci.

Istraživači su ispitali 2.541 ženu i 2.119 muškaraca koji su dobili dijete između 2008. i 2015. godine k.

Rezultati su pokazali da majke spavaju sat manje tokom noći, tačnije 62 minute, i to u periodu od tri mjeseca nakon poroda, dok su muškarci žrtvovali samo 13 minuta.

Dojenje je značilo dodatnih 14 minuta izgubljenog sna za majke koje su morale ustati i podojiti dijete tokom noći, ali čak i bez toga, žene su i dalje žrtvovale više vremena nego muškarci kada je riječ o obavezama oko djece, prenosi Evoke.

Komentari

komentara