Magazin Trudnoća i majčinstvo

Fotografkinja teško bolesne mališane pretvara u leptire, vitezove, vilenjake…

Napisao A. K.

Da li fotografisanje beba i djeca mora da bude tipično? A šta s mališanima koji su teško oboljeli i zbog toga možda ne mogu biti “klasični” modeli?

Profesionalna fotografkinja Angela Forker, koja se specijalizovala za novorođenčad, pokrenula je projekat Precious Baby u kojem su joj modeli teško oboljele bebe i djeca, koju snima u autentičnim pozama i okruženju. Oni, tako, postaju leptiri, gusari, vitezovi, vilenjaci, astronauti

Ona, međutim, svojim radom ne želi da prikrije njihovu bolest, već upravo u skladu s njom stvara maštovite scene u čijem su centru, naravno, mališani. Tako su na tim fotografijama vidne cjevčice i aparature koje ta djeca koriste, odnosno, koje su dio njihove svakodnevice i olakšavaju im život.

Angela Forker / Izvor: preciousbabyphotography.com

Angela je projekat pokrenula prije devet mjeseci, kako bi na taj način iznova podsjetila javnost nadjecu sa poteškoćama u razvoju i/ili teško oboljele mališane, a sve je, zapravo, počelo nakon što je fotografisala djevojčicu Madalyn Grace Soli.

Naime, njeni su roditelji, iako svijesni da će dobiti dijete sa velikim poteškoćama, odlučili da se beba rodi. Madalyn je živjela samo dvije sedmice, a tada je njene fotografije načinila upravo Angela.

Pogledajte kako to ona radi:

Komentari

komentara