Trudnoća i majčinstvo

Kako razgovarati s djetetom adolescentom koji na sve odgovara s “da” ili”ne”?

Napisao H. H.

Vaštinejdžer/adolescent više praktički ne razgovara s vama?

Niste se posvađali, nije se dogodilo ništa dramatično, ali na sva vaša pitanja odgovara s “da” i “ne” i imate dojam da o njemu saznajete više na roditeljskom sastanku nego živeći skupa. S nostalgijom se prisjećate razdoblja otprije nekoliko godina kada bi vam, čim bi došao doma, izreferirao sve što mu se dogodilo, što je napravio, što su napravili svi njegovi prijatelji, što voli i što želi…

Kada djeca uđu u adolescentsko razdoblje, počinju raditi neke stvari koje nikada nisu, među ostalim, svode komunikaciju s roditeljima na minimum te se nerviraju kad roditelji s njima o tome pokušavaju razgovarati. Daleko su od slatkih mališana koji su držali do svake vaše riječi. Važno je reći da je to normalno i da se trebate nastaviti truditi. Upornost je ovdje ključna.

Razgovor s djecom vrlo je važan. Trebate znati što se s vašim tinejdžerom događa, što radi i s kime radi to što radi. Možda ćete morati biti dosjetljivi kako biste ostali uključeni, a možete i odrediti dio dana koji će biti posvećen samo porodičnom povezivanju.

Zajednička večera svaki dan, porodične aktivnosti barem jednom sedmično

Dobro vrijeme za to je večera, jer su onda obično svi doma, atmosfera uz obrok je opuštajuća pa možete započeti razgovor time da ukućanima ispričate kako ste proveli dan i upitate ostale što su oni radili. Možete neke dane odrediti za neke aktivnosti, npr. srijeda za društvene igre ili zajednički odlazak u kino. Ne morate uvijek voditi ozbiljne razgovore, ali je bitno održati bliskost i povezanost, za što su takve aktivnosti vrlo dobre jer ne rade pritisak na djecu da “baš sada moraju razgovarati”. U tim aktivnostima trebaju sudjelovati svi članovi, bez isprika. Ako vam je jedno dijete povučenije od drugoga ili drugih, organizirajte neko druženje nasamo, npr. idite u kupovinu samo vas dvoje kako biste mu omogućili da dođe do izražaja.

Ako sumnjate da vam dijete nešto krije, promatrajte njegovu komunikaciju s prijateljima. Kao roditelj imate pravo na “njuškanje” i narušavanje privatnosti može biti mala cijena koju ćete platiti za njegovu sigurnost. Komunikacija mobitelom, a pogotovo društvenim mrežama, može vam mnogo otkriti o djetetu. Dogovorite se s djetetom da imate pristup šiframa tako da ono zna da ga možete provjeravati. Napravite to čim mu dopustite da ima mobitel i koristi društvene mreže. To neka bude uvjet. Ipak, imajte na umu da je to vrlo nepopularna metoda koja bi vašeg tinejdžera mogla razljutiti, tako da se njome koristite samo ako ste zaista zabrinuti.                  bebe.avaz.ba

Komentari

komentara