Trudnoća i majčinstvo

Strah većine porodilja – Hoće li se sve vratiti na staro?

Napisao admin

Vraća li se vagina i međica nakon porođaja u prvobitno stanje?


trudnica (foto:cure.ba)

Poslije vaginalnog porođaja vagina se postepeno vraća u prethodno stanje, ali ponekad ostaje nešto veća nego prije. Neposredno nakon porođaja vagina će biti rastegnuta, natečena i bolna. U idućih nekoliko dana moguće je da se otoci smanjuju, a mišići vagine počečće da vraćaju svoj tonus, pa će sljedećih nekoliko nedjelja postupno postajati sve manja. U tome će pomoći redovno izvođenje Kegelovih vježbi za jačanje mišića karlice.

U slučaju epiziotomije (ureza međice) ili razdora tkiva, međici je potrebno vrijeme da zaraste. Bolovi bi mogli da stvaraju probleme prilikom sjedenja i mokrenja. Dok čekate da međica ne zaraste, izbjegavajte sjedenje ili umanjite neprijatnost stiskanjem mišića zadnjice prilikom sjedenja te primjenom toplih ili hladnih obloga. Posebnu pažnju posvetite higijeni međice, posebno kad krene lohija (vaginalni iscjedak karakterističan za razdoblje poslije porođaja), da ne dođe do upale. 

Odložite seksualne odnose sve dok vaš ginekolog na pregledu, šest nedjelja nakon porođaja, ne potvrdi da ste se potpuno oporavili. U međuvremenu, razmislite koji biste oblik kontracepcije željeli. Ovulacija se može pojaviti i prije povratka menstruacije, čak i ako dojite. Kad se osjetite spremni (fizički i emocionalno), upustite se u seksualni odnos tempom koji vama najviše odgovara.

Nakon porođaja sluzokoža vagine ne proizvodi dovoljno sekreta, što je posljedica niskog nivoa estrogena. Suvoća vagine biće izraženija ako dojite jer se time održava nizak nivo estrogena. Korišćenje lubrikanata je njbolja pomoć u takvim situacijama, piše portal Roditelji.

cure.ba

Komentari

komentara