Trudnoća i majčinstvo

NAJVEĆI TABU SVAKOG RODITELJA: Žene otkrivaju koliko žale zbog odluke da imaju djecu

Napisao H. H.

Kontroverzna je tema ujedno i zastrašujuća i potresna, govoriti o svim žaljenjima koje donosi majčinstvo…

Biti majka težak je posao, možda najteži od svih, bez obzira na to govorimo li o bolovima porođaja ili podizanju malenog bića koje tek mora naučiti sve o zbunjujućem svijetu u kojem živimo. Dijete će preobraziti nečiji život preko noći… i zauvijek.

Ipak, govoriti o svim poteškoćama koje donosi majčinstvo i dalje je nepoželjno, a žaliti zbog odluke da se postane majkom bit će dočekano na nož, kako od bližnjih tako i od društva. Žaliti što smo postali roditelji jedan je od posljednjih tabua današnjice koji očajnički želi izaći na površinu kako bi se razbio. I u tome bi, zahvaljujući društvenim mrežama, mogao uspjeti.

Jer ako javno ne mogu govoriti o svojim problemima, majke će utočište potražiti u anonimnosti interneta. The Independent prenosi sve ispovijesti kontroverzne Facebook stranice, jednostavnog naziva ”Žalim što imam djecu”.

Jedna majka sedmogodišnjeg i četverogodišnjeg djeteta napisala je: “Volim ih, ali nisam sretna. Uzeli su svu moju slobodu, ne mogu pronaći posao, a moj muž jedva zarađuje dovoljno da proslavimo praznike. Bila sam stjuardesa, slobodna kao ptičica prije rođenja djece. Sada su sve što radim kućanski poslovi koji nikada ne završavaju.”

Druga je majka pisala o tome koliko joj muke zadaje njena trogodišnja kći koja jednostavno ne želi spavati. Dogodio se i incident kada je od količine stresa povraćala nakon što je djevojčica zaspala samo na dva sata. “Nemamo života. Moj muž mi pomaže, no nije to ni blizu toga da se sruši kao ja. Nemamo obitelji ni prijatelja. Ni podrške. Što da radim?”

Javila se i žena koja se na dijete odlučila zbog muža. Odgađala je majčinstvo koliko je mogla, a naposljetku je zaključila kako će se najvjerojatnije prilagoditi. No to se nije dogodilo.

“Imam osjećaj kako se moj predivan život okrenuo naglavačke. Ne osjećam se kao majka. Nedostaje mi moj stari život i poželim jednostavno otići i ostaviti svog muža i sina.”

Majka sa sličnim željama završila je svoju ispovijest molbom: “Molim vas, nemojte me mrziti, to je ono što želim reći. Zapravo se smatram osobom punom ljubavi.”

Neke majke pisale su i o razočarenjima kada su u pitanju očevi njihove djece koji se nisu pokazali dobrim roditeljima. Jedna je majka objasnila koliko je željela djecu, no sada žali velikim dijelom zbog toga što se njezin muž pokazao nasilnim, manipulirajućim lažljivcem.

“Osjećam veliku krivnju zbog činjenica da žalim što sam postala roditeljem. Ne zbog toga što sam loša u tome već zato što ne želim biti roditelj. Ne mogu objasniti zašto se tako osjećam, jednostavno se dogodilo.”

Robin Simon, profesorica sociologije koja se specijalizirala za psihičko zdravlje nakon poroda, objašnjava koliko je ženama teško priznati si takve osjećaje jer oni dovode u pitanje svetost majčinstva koja je utkana duboku u naše društvo.

Prema standardima koje postavlja društvo, osobe koje se odluče na majčinstvo očekuju budući period kao nešto fantastično, no u stvarnosti ono predstavlja šok, kako za psihu tako i za zdravlje cijelog tijela.

Arabela Russel, savjetnica za veze, kaže kako je posve normalno osjećati krivnju, biti pod stresom, biti umoran, frustriran i dosađivati se. Osim toga, majke koje preuveličavaju doživljaj majčinstva često dolijevaju ulje na vatru, stvarajući pogrešna mišljenja, pa je time ženama još teže govoriti o svojim pravim osjećajima.

”Ako smatrate majčinstvo teškim, nemojte to držati u sebi. Osobito je važno razgovarati o tome s partnerom i obitelji”, savjetuje Russel i dodaje kako pomaže i rasprava s drugim majkama na društvenim mrežama, jer razgovor o emocijama pomoći će stabilizirati ih.

“Nemojte ih suditi jer to su veoma teške, tegobne emocije i mogu ih navesti da se osjećaju krivima. Budite oprezni i sa znakovima poslijeporođajne depresije, jer to je sasvim druga stvar i mora se tretirati drukčije.”

Izvor: vecernji.hr

Komentari

komentara