Trudnoća i majčinstvo

Mama 4 djece konačno shvatila bit majčinstva, tek nakon što joj je terapeut rekao ovo

Napisao H. H.

Neka i vama ovaj neznanac otvori oči, dobro će vam doći malo njegove terapije.

Poznata “kraljica” među mamama, australijska blogerica Constance Hall, majka četvero djece koja već duže vrijeme zabavlja javnost svojim postovima i ovog je puta “razvalila”. Samo što je ovaj put zabava izostala, a ostalo je nešto puno važnije – činjenica koja će vam se svidjeti jer će vas utješiti. Sve vas mame koje ponekad imate osjećaj da pucate po šavu, prenosi “Index“…

S četvero djece ni Constance nije izuzetak. Neprospavane noći, dnevni raspored gušći od guste magle, često neukrotiva djeca i naravno – kao nuspojava svega toga javlja se misao “ne znam za druge, ali ja se ne osjećam kao dobra mama”.

Sve dok joj dječji terapeut nije uputio kompliment – “Mama, vaša su djeca tako dobra!” Tek se tada pogubila u osjećaju što je dobro, a što ne pa se pred smirenim terapeutom stala opravdavati – “Dobra? Imam osjećaj da će me djeca stjerati u ludaru ponekad. Navečer kada legnem mrtva umorna nemam pojma što me sutra slijedi i jedino mi je pitanje u glavu – gdje ću naći još malo strpljenja i energije za preživjeti sljedeći dan. Eto, toliko se “dobrom” osjećam”.

Napisala je to u postu u kojem je naravno, slijedio i taj čaroban odgovor koji je promijenio sve.

Poslušajte me. Bebe plaču jer je to njihov način komunikacije. Malo veći klinci stalno vrište, a ovi koji se bliže tinejdžerskim godinama stalno pak gunđaju i prigovaraju. A mame – one gunđaju ispod glasa jer moraju nešto reći – i to je način na koji svako od vas komunicira. A sad zamisli da je drugačije. Zamisli da svi vi – šutite. Zamisli tu situaciju pa mi reci sama je li bolje imati kuću punu vrišteće, zdrave djece, djece koja prigovaraju i mama koje pucaju na razna pitanja i zahtjeve. Ili – imati kuću puno djece i tišinu – tihe bebe, sramežljive i bojažljive klince, tinejdžere koji svoje probleme rješavaju vani i nikada nisu kod kuće i s njima roditelje koji šute, zatvoreni jedan prema drugome, s problemima o kojima se ne priča. Razmisli o tome.

A to što misliš da ćeš zbog djece nekada prolupati – hajde razmisli i o tome. Nisi li možda i prije njih bila malo luckasta? Možda ih baš zbog toga imaš toliko?!

Dosta pitanja i pravi odgovori, zar ne?

Ne čudi stoga da je i Constance na kraju konstatovala – i samo tako, odjednom, osjećala sam se kao jako dobar roditelj.

Zato duboko udahnite i samo nastavite s time što radite – dobri ste u tome, znajte!

Komentari

komentara