Poslovni kutak

Mahir Semić: Na moru plaća 1.000 eura, radnika ni za lijeka

Napisao H. H.

Prošle su sedmice u četiri bh. grada organizirani sajmovi za posao u Hrvatskoj. Riječ je uglavnom o ponudama za sezonske poslove na Jadranu, gdje su i ranije radili radnici iz naše zemlje. No, ove godine, hrvatski poslodavci nisu uspjeli naći ni približan broj potrebnih radnika.

Potvrdila je to za „Avaz“ i Amila Ferušić iz agencije DEKRA, koja se bavi organizacijom sajmova zapošljavanja za strane poslodavce.

– Nema konobara, kuhara, sobarica. Od nas poslodavci traže veći broj radnika za više pozicija. Lako se na licu mjesta obave i intervjui sa zainteresiranima. Sajmovi su dobro posjećeni, ali radnika nema – kaže Ferušić.

Ona smatra da su uvjeti koje poslodavci nude izuzetno dobri.

– Ljudima se definitivno isplati raditi te poslove. Tokom jedne sezone zarade više nego za godinu u BiH – dodala je Ferušić.

I Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH, potvrđuje da strani poslodavci našim radnicima nude odlične uvjete.

– U pitanju su sigurni poslovi, ali radnika nema ni za lijeka. Znam da kuhari, konobari, građevinci za osam sati rada u Hrvatskoj mogu zaraditi mjesečno od 700 do 1.000 eura, plus osigurana hrana, spavanje, šestomjesečni ugovori. Bez obzira na sve, radnika više nema – rekao je Semić.

Iz jednog hrvatskog lanca hotela kazali su da su na sajmovima u BiH umjesto 250 sezonaca, koliko im je bilo potrebno, našli tek njih 70.

– Kriza s radnom snagom je velika. Pokušavamo sajmovima, oglasima, na sve načine, ali bez velikih rezultata. Hrvatski radnici već su otišli u Evropsku uniju, mi tražimo radnike u BiH, Srbiji ili Crnoj Gori – kazali su nam.

Među najtraženijim zanimanjima su ona u turizmu, gdje se traže recepcioneri, spremačice, ali i prodavači sladoleda, zatim berači voća i povrća.

Komentari

komentara