Poslovni kutak

LIJEČNICA: “Odlazim, nude mi 5.000 eura i bolje uvjete…”

Napisao H. H.

U svojoj ordinaciji na zagrebačkoj Peščenici dnevno imam 80 pacijenata. Nakon 50. pacijenta više se ne smiješim, a ja ne želim biti takva liječnica, želim imati vremena za svog pacijenta, kaže dr. Sanja Klajić Grotić.

Nakon 25 godina liječničkog rada u hrvatskom zdravstvenom sustavu, ova žena u 52. godini na jesen se seli u gradić kraj Münchena. Ponudili su joj rad s 30 pacijenata dnevno, a uz medicinsku sestru dobit će i administratora koji će im zahtjevnu papirologiju “skinuti s kičme”.

Iako beskrajno voli svoj posao, nakon višemjesečnog premišljanja dr. Sanja je prihvatila novi izazov.

– U ovih 25 godina radila sam svugdje. Od Hitne pomoći u Sesvetama, Nove Gradiške tijekom akcije Bljesak i maloj seoskoj ambulanti u zagorskom selu Belec, u kojem sam radila doslovno u gumenim čizmama i kabanici. Radila sam i u Domu za starije i nemoćne u Maksimiru te sam tu zavoljela granu gerijatrije. I evo, već sedam godina radim u ambulanti obiteljske medicine na Pešćenici, a uvjeti rada su sve teži i teži – govori nam dr. Sanja.

Upravo su teški uvjeti rada razlog zašto je odlučila svoja znanja i iskustva ponuditi nekome drugome.

– U meni već dugo kuha. Čekamo da dobijemo manji broj pacijenata po timovima, da se liječnici obiteljske medicine više ne moraju baktati s papirologijom i pisanjem kojekakvih potvrda, putnih naloga, potvrda za ozljede na radu, što bi trebali raditi ljudi u direkcijama HZZO-a koji nam je poslodavac. Neodgovornost da liječnike prisiljavaju da budu birokrati više nisam željela trpjeti. Ja ne želim biti papirolog, želim biti istinski liječnik i zato odlazim tamo gdje mi omogućavaju da to budem – priznaje Sanja.

Dodaje kako nije jedina koja se sprema otići. A iako je nešto željela promijeniti, Sanja se bojala svojih godina. Pitala se tko će je željeti zaposliti kao liječnicu kad je već prešla 50. godinu.

– Headhunteri za zdravstvene djelatnike odradili su svoje te sam ubrzo dobila ponude iz Švedske, Francuske, Engleske i Njemačke. Švedska i Francuska čak su nudili i učenje jezika, no ipak sam odabrala njemačku Bavarsku. Osim odličnih uvjeta rada, čeka me i veća plaća. Da, nakon 25 godina rada moja je plaća u Hrvatskoj 8300 kuna. A tamo mi nude 5000 eura neto. Da vam ne kažem da mi čak nude da odlučim hoću li raditi u obiteljskoj medicini ili na gerontološkom centru, jer se proteklih deset godina bavim gerijatrijom – objašnjava nam dr. Sanja Klajić Grotić.

Kaže da bi mnogo liječnika koji se spremaju napustiti Hrvatsku sustav vrlo lako mogao zadržati. No za to treba volje.

– Jedini način zadržavanja mladih je davanje koncesija. Koncesije ne stoje ništa pacijente, a liječnicima daju puno veću samostalnost, odlučivanje o edukaciji, ali i veća primanja. Evo, ja sam predala zahtjev za koncesijom, no Grad Zagreb me je odbio. Ako sustav nešto ne promijeni, puno će još liječnika sreću potražiti negdje u Europi – zaključila je dr. Klajić Grotić.

 

Izvor: dnevno24.com

 

 

Komentari

komentara