Moda

Stilisti savjetuju: Šta ne biste trebali nositi ako vam je više od četrdeset godina?

Napisao H. H.

U četrdesetim godinama žene ponekad, kad obuku odjeću koja možda baš i nije toliko primjerena za njihove godine, vizualno povećaju starosnu dob, umjesto da je smanjuju.

Predlažemo vam popis nekoliko stvari za koje stilisti, ako vam je iznad 40, savjetuju da ih se odreknete, piše “CroModa“…

Ogromne torbe

U 20-ima su ogromne torbe vrhunac stila, a u 40-ima se one, po mišljenju stilista, mogu asocirati s vrećom krompira. Zato su oni došli do pravila da, što ste stariji, torba treba biti manja. U 40-ima prednost treba dati manjim elegantnim torbicama.

Ravne traperice

Bez obzira na to što traperice nikada ne izlaze iz mode, na starijim ženama neki modeli mogu izgledati neumjesno. Uske traperice ipak su primjerenije mlađim djevojkama. Osim toga, u trendu su i poderane traperice koje stilisti opet ne preporučuju ženama koje imaju više od 40 godina. Dobra alternativa ravnim trapericama su one klasične i tzv. boyfriend modeli.

Obuća bez potpetice

Baletanke i cipele bez potpetice na 20-godišnjakinjama izgledaju veoma trendi i govore o njoj kao o djevojci u pokretu, a u dobi 40+ obuća bez potpetice govori o tome da preferišete udobnu, “stariju” obuću. Zaključak je da birate modele s bar malom potpeticom – ona će vas učiniti vitkijim i podstaći vas da se ljepše držite.

Topovi i majice s otkrivenim stomakom

Čak i ako vam je tijelo u prekrasnom stanju, upamtite da su ovakve majice ipak primjerenije mladeži. Dajte prednost krojevima koji ističu vašu figuru ili umjerenom dekolteu, ili majicama s prorezima na leđima ili otkrivenim leđima. One će izgledati profinjeno i se*sipilno u isto vrijeme.

Puno zlatnog nakita

Zlatni nakit ne smijete zloupotrebljavati ni u kojoj dobi, a posebno nakon 40. Obilje zlatnog nakita dodat će vam nekoliko godina – stilisti kažu – čak i do 10!

Prozirna odjeća

S ovim trendom treba biti oprezan u bilo kojoj dobi. Djevojkama od 20 godima prozirni topovi su dopušteni, ali žena od 40 godina u njima može izgledati vulgarno. Osim toga, u suprotnosti s opšte prihvaćenim mišljenjem, muškarci prozirnu odjeću ne smatraju privlačnom – privlačna je zagonetnost. Umjesto prozirne radije odaberite poluprozirnu odjeću: malo čipke na suknji, maksi suknja s prozirnim dijelom, bluza s čipkom ili prozirnim (samo) rukavima… U tome ćete izgledati veoma privlačno i nimalo vulgarno!

Komentari

komentara