Ljubav i veze

Naučno objašnjenje – Da li muškarci vole glupe žene?

Napisao admin

Vjerovali ili ne, tokom evolucije muškarci nisu odmakli mnogo od svojih pećinskih predaka, kojima je glavni cilj bio reprodukcija, pa tako 'za provod' više vole žene koje im djeluju da baš i nemaju previše mozga u glavi, samo zato što ih vide kao lakši plijen.


Zečice ( Foto: Cure.ba )

Američki naučnici dali su grupi ispitanika oba pola da od ponuđenih 88 faktora sačine svoju listu glavnih osobina kojima bi opisali damu koja im djeluje lakše i podatnije. U ponudi su se našli opisi poput gricka usne, djeluje sanjalački, traži pažnju. Zatim su drugoj grupi muškaraca dali fotografije žena koje ilustruju ovakve karakteristike ili ponašanje da procjene koliko im one djeluju privlačno.
 
Ispostavilo se da u oba slučaja na ženin seksepil i želju koju budi u muškarcu nije uticala fizička ranjivost poput niskog rasta. Međutim, psihološke osobine poput nezrelosti ili manjka inteligencijeznatno su ovim damama podizale rejting. Isto tako, dame koje djeluju pametno nisu se visoko kotirale na listi atraktivnih.
 
Ipak, kada je trebalo da razmisle o ženama sa fotografija kao o nekome s kime bi trebalo da ostvare dugoročnu vezu ili čak brak, glupače ipak nisu imale mnogo šansi.
 
Zaključak ovog istraživanja je da se u muškarcima, kada primijete ženu koja ima nekakvu psihološku manu, javlja snažna potreba da je seksualno iskoriste. Zato stručnjaci za veze upozoravaju pripadnike jačeg pola da izbjegavaju da biraju partnerku na osnovu njene intelektualne inferiornosti, jer je život često daleko komplikovaniji i stvari izmiču kontroli, a ovaj način nikako ne predstavljarecept za ostvarivanje srećne i kvalitetne veze.

cure.ba

Komentari

komentara