Ljubav i veze

Prisilna udaja! – O najtužnijoj mladenki piše cijeli svijet

Napisao H. H.

Vjenčanje tinejdžerice i sredovječnog policajca u Čečeniji koji je već oženjen, pretvorilo se u skandal nakon što su ruski dužnosnici podržali brak i pojavili se na vjenčanju.

Nazhud Guchigov, 47-godišnji regionalni šef policije, odbacio je optužbe da je prisilio porodicu 17-godišnje Khede Luize Golyabiyeve da mu dozvole da je oženi prošle subote u Groznom. Legalna dob za udaju u Rusiji je 18 godina, ali regionalne vlasti imaju pravo dozvoliti brak s mlađim osobama, ako ga smatraju prikladnim[/pull_quote_right]

Svi svjetski mediji izvijestili su o ovom vjenčanju nakon što je Jelena Milashina, nagrađivana istraživačka novinarka “Novaye Gazete” objavila reportažu u kojoj tvrdi da su mještani iz Khedinog sela zatražili da joj pomogne. Milashina tvrdi da su joj kazali da se Goylabiyeva udaje protiv svoje volje jer je njenim roditeljima postavljen ultimatum da je predaju ili će im ona biti nasilno oduzeta.

S druge strane, Guchigov, koji je Milashini kazao da je već oženjen i koji prema nekim izvješćima ima 57 godina (a ne 47), isprva je poricao da je brak dogovoren, ali u međuvremenu su tu informaciju potvrdile čečenske vlasti, piše “Telegraph”.

U intervjuu za Life News, tabloid koji se povezuje s tajnim službama, Goylabiyeva je prošle sedmice kazala da se želi udati za Guchigova, ali aktivisti za ljudska prava vjeruju da je i na to bila prisiljena. Njen suprug policajac sad tvrdi da je njegov prvi brak bio neslužben i da on i njegova prva supruga nisu živjeli zajedno puno prije novog vjenčanje ove subote.

Komentari

komentara