Ljubav i veze

Šta muškarci žele – Žene, godinama ste živjele u zabludi!

Napisao admin

Šminka je postala neizostavna u životu većine žena. No, što o tome kažu muškarci?


Ljubavni par (Foto: Cure.ba)

Djevojčice od najranije dobi isprobavaju šminku svojih majki, jedva čekajući da odrastu pa da se mogu “trackati”.

Šminka tako vrlo brzo postane sastavni dio života većine žena, no kako se i koliko šminkaju ovisi od jedne do druge.

Ipak, postoje oni primjerci ženske vrste koji ni do tržnice ne idu, a da nisu stavile barem malo pudera i maskaru. Tako se, kažu, osjećaju ljepše.

Što o tome kažu muškarci? Prema posljednjem istraživanju objavljenom u publikaciji  Quarterly Journal of Experimental Psychology, manje je više.

Što manje šminke žena nosi, to je muškarcima koji su sudjelovali u istraživanju bila privlačnija.

Istraživači sa Sveučilišta Bangor i Aberdeen izabrali su 44 žene u ranim 20-ima i dali im kvalitetne make-up proizvode, podlogu, maskare, rumenila, ruževe za usne te im rekli da se  našminkaju kao da idu u noćni izlazak. Fotografirali su ih prije i nakon šminkanja pa fotke digitalno obradili kako bi dobili raspon od 21 fotografije žena s različitim intenzitetom šminke na licu.

Fotografije su zatim pokazali studentima, njih 44, s uputom da izaberu onu  koja im je bila najprivlačnija, fotografiju za koju misle da bi bila najprivlačnija ženama te onu za koju misle da bi bila najprivlačnija muškarcima.

Ženske ispitanice smatrale su da modeli izgledaju bolje s nešto više šminke nego što se svidjelo muškarcima, no svi ispitanici bili su uvjereni  da će muškarcima biti atraktivniji modeli s više šminke nego što će se svidjeti ženama.

I, svi su bili u krivu. I muškarcima i ženama svidjele su se žene koje su na fotkama imale manje šminke nego kad su se same našminkale. Konkretno, ispitanicima su se svidjele žene koje su imale 60 posto od šminke koju su si same nanijele.

Ispitanici su mislili da žene smatraju atraktivnijima druge žene sa 75 posto šminke, a da su muškarcima najprivlačnije one sa 80 posto. Zanimljivo je da su muški ispitanici smatrali da bi ostali muškarci voljeli vidjeti žene s više šminke, čak i kad su se njima svidjeli manje našminkani modeli.

– Kad se sve uzme u obzir, čini se da se žene šminkaju zbog pogrešnih uvjerenja da su drugima privlačne s više šminke, kažu znanstvenici.

vecernji.hr

Komentari

komentara