Ljubav i veze

Seks glavu čuva – Vođenje ljubavi nas i našu djecu štiti od parazita

Napisao admin

Američki istraživači sa Univerziteta Indijane, koji su proučavali seksualni život crva, ustanovili su da seksualna reprodukcija čini organizme otpornijim na parazite


seks (foto:cure.ba)

Seks je dugo mučio evolutivne biologe. Aseksualna reprodukcija – biološki proces po kojem organizam stvori genetički identičnu kopiju samog sebe bez kombinacije genetičkog materijala sa drugom jedinkom – na prvi pogled ima daleko više smisla. Ona je jednostavnija, jer ne zahtijeva pronalaženje i zavođenje partnera, nadmetanje sa suparnicima i ne izlaže organizam opasnosti od dobijanja seksualno prenosive bolesti.

Samim tim što je neki organizam živio dovoljno dugo da može (sam sa sobom) da se razmnoži, postoji velika vjerovatnoća da posjeduje prvorazredne gene. Zašto bi onda rizikovao da “razvodni”te dobre gene sa potencijalno slabijim genetskim materijalom? Pa, ipak, seks postoji. Ogromna većina životinja i biljaka razmnožava se na taj način.

Međutim, u studiji objavljenoj u časopisu “Science” naučnici navode da su crvi sa aseksualnom reprodukcijom često bivali izloženi teškim bakterijskim infekcijama od kojih bi umirali. Zato, ono smatraju da su pronašli dosad najubjedljiviji dokaz ključne teorije u evolutivnoj biologiji – da je seks evoluirao, jer dozvoljava organizmu da stvori nove kombinacije gena kako bi ostao korak ispred parazita.

Naučnici sada vjeruju da su paraziti razlog postojanja seksa. Oni stvaraju situaciju u kojoj je, uprkos svim nedostacima seksa, poželjno promiješati vlastite gene sa genima drugog organizma, jer se time dobijaju potomci sa novim genetskim kombinacijama koje su potencijalno bolje od starih u suprotstavljanju parazitima.

cure.ba

Komentari

komentara