Ljepota

Zgadićete se kada čujete zašto vam nakon brijanja na nogama izlaze crvene tačkice

Napisao H. H.

Ukoliko više volite da se brijete umjesto da se depilirate, nakon ovog otkrića to će se možda promijeniti. Posebno, ako ste gadljivi.

Najčešće ih nazivamo “bubuljicama nakon brijanja” ili osipom, a ne samo da su ružne na oko, već mogu i da bole, peckaju. Većina onih koji se brijaju se suočila sa tačkicama koje izbiju nakon skidanja malja, ali malo je onih koji znaju zašto se one pojavljuju, piše “Noizz“

Kada ostavite brijač u tušu, izlažete ga gomili bakterija, koje se umnožavaju zahvaljujući toploj i vlažnoj sredini kupatila. To se kasnije manifestuje na koži i uzrokuje pojavu crvenih tačkica i sitnih bubuljica. Stari brijači često pokupe i sapun i sitne dlačice, što znači još veći broj bakterija.

Ne paničite, postoje načini da izbjegnete “nepozvane posjetioce”. Najbolje bi bilo kada biste brijač redovno mijenjali, što zaustavlja širenje bakterija. Dermatolozi u zavisnosti od toga koliko često se brijete i koliko su vam guste dlačice, preporučuju da brijač mijenjate na svakih pet do sedam brijanja.

Ukoliko vam novi brijač nije pri ruci, prvo operite kožu i žilet sapunicom i vodom da biste se oslobodili prljavštine i mrtvih ćelija na površini kože.

Ukoliko se ipak ospete, na noge stavite topao peškir.

Komentari

komentara