Kuća i hrana Ljepota Zdravlje

Savjeti stručnjaka – Banana, voće koje je pravi eliksir zdravlja i ljepote

Napisao admin

Ne samo što je ukusna, banana može izvrsno poslužiti i u svakodnevnoj njezi, ali i za ublažavanje nekih sitnih problema na koži.


Banana (Foto: Cure.ba)

Tako, prema riječima stručnjaka, kora banane pomaže da…

… smanjite akne. Unutrašnja strana kore banane dokazano ima prirodna antibiotička svojstva. Kada očistite lice uvečer, istrljajte bubuljicu unutrašnjom stranom kore pa ujutro isperite 
…smirite ujede insekata i učinak otrovnih biljaka. Ujeo vas je komarac ili ožarila kopriva? Unutrašnjom stranom kore istrljajte problematično mjesto.
…uklonite trn. Isijecite parče zrele kore banane i zalijepite je flasterom s unutrašnje strane na mjesto gdje je trn. Iznenadit ćete se kako će enzimi iz kore izvući trn na površinu.
 …se riješite bradavica. Metoda je ista kao i za trn, s tim što ćete na bradavicu trebati stavljati komadić kore banane svake večeri narednih nekoliko sedmica. 

Banana vam pomaže da…
 
 … izliječite mahmurluk. Ako pojedete bananu prije spavanja s dvije čaše vode, to će vam pomoći da ujutro nemate mahmurluk, jer sadrže 75 posto vode i kalij koji će  pomoći da povratite hidriranost i zdrav balans elektrolita.
…ublažite jutarnju mučninu. Banana pomaže i da se olakšaju jutarnje mučnine kod budućih mama.

cure.ba

Komentari

komentara