Ljepota

Kako uspjeti – Mlijekom do ljepote

Napisao admin

Mlijeko je u službi ljepote od davnina jer sadrži vitamine i proteine, visoko cijenjen u kozmetici. Aminokiseline iz ove prirodne emulzije imaju veliku ulogu u formiranju prirodnog vlažnog filma na koži i čine je mekom. Tretmani za uljepšavanje na bazi mlijeka mogu da posluže za čišćenje lica,masažu tijela i njegu kose, a što je najvažnije postoji čitav niz recepata za njegu u kućnim uslovima.


djevojka (cure.ba)

1. Komadićem vate natopljenim u mlijeko uveče očistite lice dva puta, pa se umijte mlakom vodom. Za suvu kožu preporučuje se punomasno, za normalnu djelimično obrano, a za masnu obrano mlijeko.

 

2. Od mlijeka se može napraviti odlična maska. U čašu pomiješajte kašiku meda, kašiku soka od limuna i dodajte onoliko mlijeka koliko je potrebno da se dobije kremasta masa koju ćete potom nanijeti na lice i vrat. Kada se maska osuši, skinite je sunđerom natopljenim mlakom vodom.

 

3. Za mliječnu masku protiv bora operite jabuku, izrendajte je i pomješajte sa malo mlijeka i 3 kašike slatke pavlake. Smjesu nanesiite na lice, pokrijte gazom i držite deset minuta. Obrišite lice vlažnom maramicom, pa se umijte hladnom vodom.

 

4. Za istorijsku tradiciju bogatih dana, kupanje u mlijeku, iako u trenutnim uslovima neizvodljivo, moguće je naći kompromis. Za lice barem na kratko poput dječjeg potreban je rastvor mlijeka i tople vode u odnosu jedan prema jedan kojim ćete se umivati nakom čišćenja lica.

 

5. Mlijeko se može koristiti i za masažu. U čašu mlakog mlijeka stavite nekoliko kapi esencijalnog ulja koje volite, u to umočite sunđer za tuširanje, blago ga iscijedite i trljajte tijelo.

 

6. Za umorne oči skuvajte čaj od ruzmarina, procijedite, sipajte u posudu za led i zaledite. Uzmite par kockica leda od ruzmarina i pomješajte sa 2-3 kašike punomasnog mlijeka. Natopite tufere vate i držite ih desetak minuta na očima. Dok se opuštate mlijeko će djelovati.

 

7. Kako biste napravili mliječni losion za tijelo pomješajte 1 kašičicu ulja od pšeničnih klica, 1 žumance i 1 šolju mlijeka. Da svemu dodate i dašak glamura, prsnite u smjesu svoj omljeni parfem i nježno umasirajte u kožu. Ovaj losion je odličan jer daje koži mekoću i hrani je, ali je važno da losion svaki put pripremite iznova.

 

8. Kosu operite šamponom za kosu, a zatim je više puta isperite punomasnim mlijekom. To ravna gornju površinu kose i štiti je od lomljenja. Isperite je hladnom vodom i kosa će vam blistati.

cure.ba

Komentari

komentara