Ljepota

Savršen ten – 3 vrste namirnica od kojih koža brzo tamni na suncu!

Napisao admin

Preplanuli ten savršen je ljetnji ukras kože. Ali vrlo je važno da kožu dobro pripremite za sunce, kako spolja tako i iznutra. Ako želite ujednačeni, bronzani preplanuli ten saveznike potražite u ovim čarobnim letnjim namirnicama koje vaše tijelo obožava.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Jaja

 

Jaja su prepuna vitamina A, B, D koji regenerišu i hrane vaše tijelo, ali i kožu. Uz omega-3 i omega-6 masne kiseline, prijatelj vašeg preplanulog tena je i vitamin B6 koji se nalazi u žumancu, a zbog kojeg koža dobija zaštitni sloj u obliku tamnih pigmenata koji je štite. Jaja možete jesti u obliku omleta, na oko ili pak meko i tvrdo kuhana. Kombinujte ih uz sveži sir jer sadrži veću količinu kalcijuma koji takođe utiče na brzinu obnavljanja i tamnjenja kože, te uz maslinovo ulje koje revitalizuje i regeneriše kožu.

 

Mrkva i sir

 

Osim što je vrlo ukusan dodatak jelima, mrkva je prepuna sastojka koji štiti kožu od štetnog UV zračenja te je priprema za sunčanje. Riječ je o beta-karotenu kojim mrkva obiluje. Kada se beta-karoten pretvori u vitamin A koža dobija potrebnu zaštitu te štiti kožu od opekotina tako što aktivira melanin koji joj daje preplanuli izgled. Mrkvu je najbolje jesti sirovu, narendanu u salati u kombinaciji s paradajzom i paprikom, a u jelu u kombinaciji s tikvicama koje su takođe prijateljice vašeg ljetnjeg tena i zdrave kože.

 

Breskva i lubenica

 

Ljetnje osvježenje svakako potražite u rashlađenom voću među kojim svakako vladaju lubenica i breskva. Osim što će okrijepiti vaše tijelo i pružiti mu potrebnu tečnost, ovo voće prepuno je vitamina A koji privlači zrake sunca i time ten dobija toliko željenu bronzanu boju. Lubenica sadrži i vitamin B i B6 koji su takođe prijatelji vaše kože, ali i preplanulog tena. Napravite ukusnu voćnu salatu od breskve i lubenice, a po želji možete dodati i zreli mango te ostale sveže plodove sa stabla.

cure.ba

Komentari

komentara