Ljepota

Naučite kako treba – Koža vam je katastrofalna – što radite krivo?

Napisao admin

Bez obzira na to kakav tip kože imate, svakodnevna njega je neophodna. Pretjerano izlaganje suncu, stres, dijete, dehidracija…, sve to su faktori koji imaju negativan učinak. Što napraviti?


Koža (Foto: Net.hr)

Kako bi vam koža izgledala zdravo, elastično i sjajno, potrebno je svakodnevno voditi brigu o njoj.

Osim što je potrebno izbjegavati štetne faktore, neke stvari bi vam trebale postati dio svakodnevnog rituala i koža će vam biti zahvalna.

Pijete li dovoljno vode?

Voda je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju zdrava koža. Niti jedan tretman neće imati koristi ako kožu izlažete dehidraciji. Koži je potrebna voda kako bi bolje funkcionirala. Doktori i nutricionisti savjetuju da je svaki dan neophodno šest do osam čaša vode.

Na kakvim ste dijetama?

Nutritivne vrijednosti hrane također imaju važnu ulogu. Određena hrana nikako ne ide u prilog zdravom izgledu kože. Neki čokoladu smatraju velikim krivcem za problematičnu kožu, ali ne slažu se svi stručnjaci s tom tvrdnjom. Bilo kako bilo, slijedite upute nutricionista kada ste na dijetama, ali odmoći vam ne mogu svježe voće, vlakna i zeleno lisnato povrće.

Piling, koliko često?

Mnogi stručnjaci savjetuju piling za zdraviji izgled kože. Uložite novac u kvalitetna sredstva za uklanjanje mrtvih stanica s kože i rezultat neće izostati. Pilinzi se preporučuju jednom do dvaput tjedno, na taj način koža će normalno disati. No, oprezno prilikom pilinga lica jer je koža na licu puno osjetljivija i tanja nego na ostatku tijela. Nikako se ne preporučuju ista sredstva za lice i ostatak tijela.

Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu

Najbolja preventiva starenja kože na licu je izbjegavanje pretjeranom izlaganju suncu. Osim krema sa zaštitnim faktorom, lice od sunca možete zaštititi šeširom. Važno je i da na lice ne nanosite kreme koje su predviđene za tijelo. Licu je potreban visoki zaštitni faktor koji po mogućnosti sadrži i vitamin C.

A što je s dnevnim ritualima?

Ako želite da vam koža izgleda zdravo, elastično i sjajno, u vašu svakodnevicu morate uvesti i neke rutine za njegu. U ponudi ima velik izbor sredstava za čišćenje kože, krema za dnevnu i noćnu njegu. Izaberite neke prema vašem tipu kože. Bez obzira na to koliko ste navečer umorni, šminku je potrebno odstraniti prije spavanja, kao i nanijeti kremu za hidratizaciju.

Vježbate li?

Bez obzira na to pridržavate li se zdravih dijeta, trebali bi i vježbati. Tjelovježba također utječe i na zdravlje kože. Ne samo da vježbanje pomaže da ostanete fit, nego i kožu održava elastičnom.

Ništa bez odmora

Zajednički problem većine ljudi je stres. Stručnjaci su ustanovili da se u mozgu osobe pod stresom, u adrenalnom korteksu, androgeni pretvaraju u hormon testosteron i kod muškaraca i žena. To rezultira pretjeranim radom lojne žlijezde. Time je koža na licu masnija, no ostali dijelovi tijela ostaju suhi i dehidrirani. I zato je odmor prijeko potreban. Pravilan odmor uključuje od šest do osam sati neometanog spavanja svaki dan što će, između ostalog, utjecati i na obnavljanje kože.

net.hr

Komentari

komentara