Ljepota

Napravite sami – Maska za lice uz koju će vaš ten biti besprijekoran!

Napisao admin

Verujemo da ako bar malo pratite savjete za njegu lica i tijela znate koliko su domaće maske za lice blagotvorne, i koliko su efikasne u otklanjanju raznoraznih problema


Maska za lice (Foto: Onaportal.com)

U receptima za domaće maske najčešće je barem jedan od sastojaka neka vrsta voća, što je normalno jer većina voćki bogata je vitaminima i mineralima koji mogu kožu adekvatno da nahrane i hidriraju. Naravno, uvek su neke vrste voća bolje od drugih, zbog svojih svojstava i efekata na kožu i ten. Pa, ako želite da svojoj koži pružite najbolje ne zaboravite avokado, kivi i jabuke!

Avokado: Avokado nije toliko prosto naći, ali ipak postoji u svakom većem trgovinskom lancu. Avokado je savršen za našu kožu jer je bogat vitaminima A, C, E, B kompleksom, kao i gvožđem, kalcijumom, kalijumom, bakrom, fosforom i magnezijumom. Takođe, sadrži nezasićene masne kiseline i vlakna. Naime, svo to bogatstvo vitamina, minerala, te neizostavnih esencijalnih kiselina pomaže u usporavanju procesa starenja, odnosno održava kožu hidriranom i zategnutom. Avokado, takođe, pomaže u rešavanju problema s aknama, sprečava upalne procese i isušivanje kože.

Kivi: Kivi je mnogima omiljeno voće, ali je savršen i za zdravlje i lepotu kože. Za početak, potrebno je naglasiti da kivi u sebi ima veliki postotak vode, što je dobro za hidriranu kožu, tako da ako imate problema sa suvom kožom, pogađate gde se krije rešenje. Kivi je dobar i za sve ostale tipove kože, pa je dobro koristiti maske od ove egzotične voćke bar jednom nedjeljeno. Kivi sadrži vitamine A, C, B kompleks, E i K, ali i kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink i bakar. Sadrži antioksidante lutein i zeaksantin.

Kako napraviti masku od avokada i kivija?

Za dobru masku za lice najbolje je pomiješati i kivi i avokado. Pomešajte jednu kašiku oljuštenog avokada sa pola kivija i gnječite dok ne dobijete glatku smjesu. Držite na licu između 20 i 30 minuta.

Ako ste radije za varijantu da smjesu spravite samo od jedne voćke, najbolje je da recimo celi kivi ili polovinu avokada ubacite u posudu i mješate dok ne postane kaša. Zatim dodajte malo meda i jogurta, ponovo sve dobro pomiješajte i nanesite na lice. Posle 30-ak minuta lice isperite malkom vodom i uživajte u nahranjenoj, mekoj i zdravoj koži!

Jabuka : Možda vam zvuči čudno, ali i jabuka je voćka koju nikako ne smijete zanemariti. Jabuka je pravo carstvo vitamina C i beta-karotena, kao i B kompleksa, a ne manjka joj ni kalijuma i fosfora. Važna je veoma i jabučna kiselina, koja je zdrava za kožu. Za obnovoljenu, sjajnu, zategnutu i čistu kožu napravite kašu od jabuka, kojoj ćete dodatu malo meda. Smjesom premažite lice i poslije desetak minuta, isperite. Bićete prezadovoljni rezultatima!

onaportal.com

Komentari

komentara