Ljepota

Pažljivo birajte: Boje za kosu mogu imati nuspojave

Napisao H. H.

Boje za kosu međusobno se razlikuju po trajanju, odnosno postojanosti na kosi.

Preparati čije smo deklaracije analizirali sadrže hemijske spojeve koji međusobno reagiraju unutar kose.

U prisustvu vodik-peroksida, popularno zvanog hidrogen, dolazi do nastajanja većih obojenih molekula. Do procesa bojenja zapravo dolazi tek kad sve ove male molekule prođu kroz kutikulu, odnosno vanjski sloj dlake i uđu u njenu koru. Male molekule ovog tipa hemičari nazivaju prekursorima, jer iz njih nastaju veće molekule. Među ove spojeve spadaju p-fenilendiamin te p-aminofenoli, piše “24sata“.

U ovim proizvodima su vrlo važni i spojevi za nijansiranje, takozvani modifikatori, a tu spadaju, naprimjer, m-aminofenol za smeđu te crveno-ljubičastu, rezorcinol za postizanje zelene i smeđe boje, a za plave nijanse tu su m-diamini.

Korištenjem vodik-peroksida kao oksidacijskog sredstva dolazi do razgradnje prirodnog pigmenta prisutnog u dlaci, a do ove reakcije dolazi pri povišenim vrijednostima pH pa se, naprimjer, u tu svrhu dodaje amonijak. Osim amonijaka, koji ima neugodan miris i ljudi ga zbog toga ne vole, može se koristiti etanolamin, a djelovanje prema boji i kosi je podjednako.

Može imati neugodan miris

Za boje je bitno da ne oštećuju dlake, a da prilikom bojenja ne boje vlasište te da imaju što manje štetnih učinaka, kako po kožu, tako i po zdravlje općenito. Važno je da je senzibilizacija, odnosno moguća iritacija svedena na minimum.

U idealnom slučaju, boja se ne smije mijenjati, naprimjer, na suncu, tokom pranja pod utjecajem vode i šampona te raznih pripravaka koji se koriste za oblikovanje i njegu kose, poput regeneratora i lakova.

Kod svih ovih pripravaka važno je strogo se pridržavati uputa za upotrebu. Pogotovo ako je riječ o proizvodima koji sadrže hemikalije kojima je upotreba strogo ograničena, što je zapravo slučaj s tvarima koje se nalaze u proizvodima za bojenje kose. Svako izlaganje hemikalijama za trajno bojenje kose, osim što dovodi do estetskog učinka po izgled kose, neizbježno utječe i na cijeli organizam.

U kojoj mjeri će ovaj utjecaj biti izražen ponajviše ovisi o pojedincu, učestalosti izlaganja tim proizvodima, vrsti proizvoda, načinu upotrebe i drugim faktorima.

Može sadržavati i opasne tvari

Upravo iz tog razloga Evropska komisija sve više smanjuje broj dopuštenih hemikalija u ovim proizvodima jer se smatra da donose određeni rizik po zdravlje ljudi.

Neki od sastojaka mogu izazvati i različite reakcije, naprimjer, alergijsku. Kod ovog tipa bojenja uvijek će doći do djelomičnog oštećenja dlake. Potrošači nikad ne smiju bezuvjetno vjerovati proizvodu, nego kritički pročitati deklaraciju i dodatno se informirati.

Uvijek treba dobro čitati deklaracije

Na nekim bojama piše da nisu za bojenje trepavica i obrva, a navode da to može dovesti do sljepila. Boje najčešće nisu za mlađe od 16 godina.

Komentari

komentara