Ljepota

Posvetite pažnju – Da li pravilno perete kosu?

Napisao admin

Nema mnogo mudrosti kada je o pranju kose riječ, zar ne?! No, ako znate da način na koji perete kosu utječe na vaše zdravlje, lako ćete promijeniti mišljenje.


Pranje kose (foto: cure.ba)

Naime, ako kosu ne perete pravilno, na vlasima se skupljaju prljavština i prašina koji čine da kosa izgleda sivo, neuredno i masno. Kako biste to izbjegli, važno je da malo više pažnje posvetite pranju kose nego što to inače činite.

Za početak temeljito namočite kosu. Kako biste što bolje oprali masno vlasište, najbolje je da koristite što topliju vodu. Na dlan istisnite šampona otprilike veličine oraha. Važno je da šampon ravnomjerno rasporedite, pa stoga rukom pređite od korijena do vrhova kose. Čvrstim, ali nježnim kružnim pokretima vrhovima prstiju perite kosu, masirajući vlasište u isto vrijeme. Kada završite sa prvim pranjem, kada kosa najčešće ne pjeni mnogo, kosu temeljito isperite. Za drugo pranje koristite manje šampona, jer će više pjeniti. Vlasište temeljito istrljajte i prije nanošenja regeneratora kosu temeljito isperite.

cure.ba

Komentari

komentara