Ljepota

Sijeda kosa – znak mudrosti i iskustva ili izdajnički znak starosti?

Napisao H. H.

Zašto zapravo kosa sijedi, zbog godina, stresa ili nečeg trećeg? Je li točno da, kad se sijede vlasi čupaju, počinju rasti u još većem broju? O sijedoj kosi postoji mnogo pitanja i još više zabluda. Vrijeme je da otkrijemo što je od toga istina, a što nije.

SIJEDA KOSA JE POSLJEDICA STARENJA

TOČNO (ali samo djelomično)

Istina je da se sijeda kosa u većini slučajeva javlja s dolaskom zrele dobi jer je povezana s procesom starenja. Naime, sijeda kosa je posljedica manjka melanina, pigmenta koji kosi daje boju. Svaka osoba taj pigment proizvodi različitim ritmom i u različitoj količini i to je razlog zašto ponekad možete vidjeti sijede vlasi na glavi dvadesetpetogodišnjaka ili pak pedesetogodišnjake koji još imaju svoju prirodnu boju kose.

 

AKO SE SIJEDE VLASI ČUPAJU, NARAST ĆE JOŠ VIŠE NOVIH

NETOČNO

Ne postoji nikakva znanstvena podloga za takvu teoriju i u ovom slučaju riječ je samo o “babljim pričama”. Čupanje sijede vlasi ni na koji način ne utječe na boju preostalih vlasi. Naime, svaki folikul može sadržavati samo jednu vlas pa čupanje te vlasi ne može dovesti do rasta većeg broja vlasi iz istog folikula. Isto tako, ono što učinite s jednim folikulom ni na koji način ne utječe na okolne folikule. Jedina moguća posljedica čupanja sijedih (kao i obojenih) vlasi jest to što može doći do oštećenja folikula, zbog čega na tome mjestu neće narasti druga vlas.

 

STRES POTIČE RAST SIJEDE KOSE

NETOČNO

Teško je reći hoće li veća količina stresa danas ubrzati pojavu sijede kose u budućnosti. To bi značilo da bi danas, kad je život puno stresniji nego prije pedeset godina, trebalo biti puno više sijedih ljudi na ulicama, i to u puno mlađoj dobi, što ne odgovara istini. Stres ne može direktno izazvati sijeđenje kose, no može uzrokovati njezino ispadanje. S druge strane, kad kosa ponovno počne rasti, obično sadrži manje pigmenta, a to može dovesti do brže pojave sijedih. Drugim riječima, stres može pridonijeti sijeđenju kose, ali ne može ga direktno uzrokovati.

 

SIJEDA KOSA BRŽE RASTE

TOČNO (ali samo napola)

Neka istraživanja upućuju na to da sijeda kosa raste brže od one koja je zadržala prirodnu boju, no postoje i druga istraživanja koja su pokazala da sijeda i obojena kosa rastu istom brzinom, pa čak i ona koja tvrde da sijeda kosa raste sporije.

 

SIJEDE VLASI SU ČVRŠĆE I DEBLJE OD ONIH S PIGMENTOM

DJELOMIČNO TOČNO

Postoji i teorija da su sijede vlasi tanje i krhkije. No, ne zna se pouzdano je li promjer sijedih vlasi doista veći ili manji od onih s pigmentom. Ipak, odbijanje svjetlosti može ih vizualno učiniti debljim s obzirom na to da imaju manje vlage, masnoće i manje keratina u rožnatom sloju te je njihova površina neravnija i samim tim od nje se drugačije odbija svjetlost nego od vlasi koje još imaju prirodni pigment.

iStock 610419804
FOTO: ISTOCKNiti je sijeda kosa u potpunosti bijela ili siva, niti postoji točno određeno vrijeme kada možete očekivati prvu sijedu vlas.

 

SIJEDA KOSA JE BIJELA

NETOČNO

Mješavina vlasi boje koja je tamnija od “mladih vlasi” i one koja je svjetlija od onih “starih” stvara vizualni efekt koji može stvoriti dojam da je kosa siva. Ustvari, boja sijede kose je žućkasta, a ne bijela ni siva. Naime, vlasi imaju boju koja im ostaje nakon što nestane keratin ili melanin, a ovisno o strukturi vlasi ta boja može vući više prema žućkastom ili prema bijelom.

 

VITAMINI B SKUPINE MOGU BITI KRIVCI

TOČNO

Ako imate manje od 35 godina, a već imate sijedu kosu, to može biti posljedica manjka vitamina B skupine, naročito vitamina B5 ili pantotenske kiseline. U tom slučaju možete posegnuti za suplementom na bazi tog vitamina ili u jelovnik uvrstiti više namirnica koje ga sadrže.

 

PUŠENJE POSPJEŠUJE POJAVU SIJEDIH VLASI

DJELOMIČNO TOČNO

U ovom slučaju vrijedi isto što i za teoriju o stresu. Pušenje je štetno i ne donosi ništa dobro, osim raznih zdravstvenih problema. Postoje neka istraživanja koja ukazuju na to da bi osobe koje puše mogle imati veći rizik da u mladoj dobi posijede. Treba imati na umu da je sve to povezano i s genetskim faktorima.

 

SIJEDA KOSA MOŽE SE OBOJITI SAMO TRAJNIM BOJAMA

NETOČNO

Postoje razni tretmani za pokrivanje sijede kose bojom i nemojte nasjedati na lažni mit da je trajna boja jedino rješenje. Postoje i prirodne boje ili boje na bazi kane koje učinkovito prekrivaju sijede i manje su invazivne za kosu.

 

SIJEDA KOSA MOŽE PONOVNO POPRIMITI PRIRODNI PIGMENT

NETOČNO

Ne postoji ni jedno znanstveno istraživanje koje bi ukazivalo na to da bi se sijedoj kosi mogla vratiti prirodna boja bez posezanja za bojom. Kad se jednom pojavi sijeda kosa, ona je trajna i ne postoji drugi način da se kosi vrati prirodna boja osim bojenja.

 

MOGUĆE JE POSIJEDJETI ZBOG ŠOKA ILI TRAUME

NETOČNO

Vjerojatno ste puno puta čuli kako je netko osijedio zbog neke traume koju je doživio. U ovom slučaju vrijedi isto što i za stres: nemoguće je da netko potpuno posijedi zbog nekog traumatskog događaja. Postoji povezanost između traumatskog iskustva i sijede kose, ali samo dugoročna.

iStock 527900600
FOTO: ISTOCKBez obzira što vas možda dira srebro u kosi, ima nešto posebno šarmantno u tome…

SUNČANJE POSPJEŠUJE POJAVU SIJEDE KOSE

NETOČNO

Sunčeva svjetlost može malo posvijetliti smeđu ili crvenu kosu, ali ne postoje znanstveni dokazi za to da dugotrajna izloženost UV zrakama potiče pojavu sijedih vlasi ili da postojeće vlasi može posijediti.

 

GENI SU KRIVI ZA SIJEDE

TOČNO

Genetsko naslijeđe određuje prosječnu dob u kojoj će se kod nekoga početi javljati prve sijede vlasi. Pogledajte starije osobe u svojoj obitelji i znat ćete otprilike kad možete očekivati pojavu prvih sijedih vlasi. Ono što je zapisano u DNK-u ništa ne može promijeniti.

 

KAD SIJEDI KOSA, SIJEDE I OSTALE DLAKE NA TIJELU

NETOČNO

Sve dlake na tijelu, uključujući i one na nogama, prsima, u nosu, pubične, trepavice, obrve itd., mogu posijedjeti. No, dlake na drugim dijelovima tijela sijede drugačijim tempom nego kosa, što objašnjava zašto neki muškarci imaju sijedu kosu i, primjerice, crnu bradu ili obratno,piše jutarnji.hr

Komentari

komentara