Ljepota

DOZNAJTE ŠTO STVARNO uzrokuje starenje kože, a geni nemaju veze s tim!

Illustration of woman peeling mask off
Napisao H. H.

Mislili ste da ćete izgledati isto kao vaša majka za 20 godina? Vjerojatno ste se prevarili.

Američki znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo da geni nemaju apsolutno nikakve veze s pojavom bora na našim licima. Autori studije proučavali su 65 pari blizanaca u dobi od 18 do 77 godina budući da oni dijele iste gene, a drukčije su izloženi vanjskim faktorima.

Istraživanje je pokazalo da je starenje kože povezanije s vanjskim nego s genetskim faktorima. Sukladno istraživanju, bore, smeđe pjegice i proširene vene nisu povezane s genetikom, nego su povezane s velikom izloženošću suncu, prekomjernom težinom, kao i s pušenjem.

Započeli su istraživanje 2010. godine, u vrijeme kada su blizanci odvojeno govorili izgori li njihova koža ili, pak, tamni u slučaju da ne upotrebljavaju kremu za sunčanje. Sudionici su dali podatke i o svojoj težini, pušenju i o konzumiranju alkohola. Stručnjaci su ukazali na snažnu povezanost između pušenja, starije dobi i prekomjerne težine s oštećenjima kože lica te nije pronađena genetska veza. Točnije, ako je jedna osoba iz para blizanaca imala probleme s kožom, to ne znači da je i druga osoba imala isti problem, osim ako se nije na isti način rizično ponašala.

Autori također navode da, kada je u pitanju rak kože, genetika i okolina ipak utječu na rizik od te bolesti. Nadaju se da će ovi rezultati motivirati ljude na to da smanje rizična ponašanja kao što su pušenje ili prekomjerni boravak na suncu,piše,ljepotaizdravlje.hr

Komentari

komentara