Kuća i hrana

Heroj u čišćenju – Začudićete se što sve možete očistiti limunom

Napisao admin

Od dezinfekcije mikrotalasne do čišćenja kante za smeće i poliranja kašika i viljuški, limun je prava zvijezda za čišćenje doma! Evo kako ga sve možete iskoristiti.


Limun (Foto: Cure.ba)

Zaboravite na trenutak sredstva za čišćenje ispod vašeg sudopera jer u vašem hladnjaku zasigurno imate jedno moćno sredstvo – limun!

Limun, koji hrani i koktelima može dati još bolji ukus, takođe je blago ali vrlo efikasno sredstvo za čišćenje.

Šta to ima u limunu?

Zbog visokog sadržaja kiseline, limun ima snažan antibakterijski učinak. Njime možete suzbiti uobičajene kućanske bakterije, tvrdi Julie Edelman, autorki knjige The Accidental Housewife: How to Overcome Housekeeping Hysteria One Task at a Time.
Evo kako možete učiniti da limunom odmašćujete, osvježavate i još puno više:

Dajte metalu sjaj

Kada je u pitanju mesing, bakar i hrom, nikakve hemikalije neće dobro doći kao limun. Namočite pribor za jelo u vodu s polovicama limuna, ostavite neko vrijeme, izvadite i obrišite pribor. Ako želite ekstra sjaj, jednu polovicu limuna prije nego je stavite u vodu namočite u sol.

Dezinfikujte mikrotalasnu

Neugodan miris nakon pečenja kokica ili grijanja pice u mikrotalasnoj možete jednostavno ukloniti. Narežite limun na tanke kriške, kriške stavite u zdjelu, ulijte vodu pa stavite da se ‘kuva’ u mikrotalasnoj oko jedne minute. Limunska kiselina će ubiti bakterije, a limunov miris će djelovati kao ovlaživač i osvježivač. Nakon toga prebrišite unutrašnjost mikrotalasne krpom.

Očistite kupatilo

Umjesto da metalne ručke za ručnike, pipe i ostale slične stvari u kupaonici tretirate abrazivnim sredstvima, koristite za čišćenje limun. Sok od 5-6 limuna ulijte u neku praznu sprej-bocu i tome poprskajte sve što želite očistiti. Limunska kiselina razgrađuje naslage kamenca i otapa prljavštinu. Osim toga djeluje i antibakterijski i antiseptički.

Ručno pranje posuđa

Ako vam ikada ponestane sredstva za pranje suđa, limun može poslužiti. Na krišku limuna stavite sodu-bikarbonu i ribajte! Vidjećete kako se masnoća otapa, lonci i tave dobivaju sjaj, a i vaše ruke fino mirišu.

Dezodorirajte rublje

Dodajte samo jednu kašičicu soka od limuna među sredstvo za pranje rublja kada ga stavite u perilicu i osiguraćete osjećaj čistoće i svježine čarapama i drugoj odjeći.

Operite prozore

Četiri kašike soka od limuna pomiješane s vodom odlična je kombinacija za pranje prozora. Snažna limunska kiselina otapa prljavštinu i vodene mrlje, a prozore ostavlja bliješteći čistima.

Očistite dasku za rezanje

Prepolovite limun, utrljajte sok na površinu daske za rezanje i ostavite desetak minuta da djeluje. Mrlje i razni mirisi će biti uklonjeni, a i bakterije. Na kraju polovicama limuna dobro još jednom istrljajte površinu daske i ispetite vodom.

cure.ba

Komentari

komentara