Kuća i hrana

Zdraviji i duži život – Jedite jabuke i živite duže

Napisao admin

Naučnici redovno konzumiranje voća povezuju s dužim životom, te u tom smislu ističu da nas jabuka dnevno može držati daleko od smrti.


djevojka sa jabukom (foto:cure.ba)

Vinske mušice, koje dijele mnoge gene s ljudima uprkos tome što su veoma sitne, bile su za potrebe studije hranjene normalno ili im je u prehranu dodavan ekstrakt jabuke. Insekti koji su imali normalnu ishranu živjeli su prosječno 50 dana, pet dana manje od onih čija je ishrana bila dopunjena sa jabukama.

Ustanovljeno je da jabuka ne samo da produžava život ovim insektima, već im također pomaže da se lakše kreću. Ekstrakt jabuke također povećava otpornost insekata i usporava njihovo starenje.

Kineski istraživači vjeruju da antioksidansi u ekstraktu voća uništavaju opasne hemikalije krive za niz bolesti, uključujući i starenje.

“Rezultati dobiveni s vinskim mušicama podudaraju se s rezultatima stotina istraživačkih projekata svake godine, a čija su tema zdravlje ljudi”, ističu naučnici.

U drugoj studiji, istraživači su ispitivali hiljade žena o njihovim dijetama. Utvrdili su da one koje su redovno jele jabuke imaju 20 posto manju vjerovatnoću da dožive srčani i moždani udar.

Nedavno su proizvedene sočnije i zdravije jabuke, a uskoro se, za četiri do pet godina, na policama supermarketa očekuju i jabuke koje će suzbijati apetit, te biti još zdravije. Istraživači su već ispitali posebno uzgojene crvene jabuke te su naveli kako su pune antioksidansa koji čuvaju oči i zglobove, ali i čuvaju ljude od bolesti srca, raka, Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Na dekodiranju DNK jabuke radio je tim od gotovo 100 naučnika iz pet zemalja, što je također bacilo novo svjetlo na ovo voće. Istraživanje sugerira da je prije oko 65 miliona godina, u vrijeme kad je kometa izbrisala dinosaure s lica zemlje, biljka koja je kasnije izrasla u stablo jabuke prošla masivne i brze genetske promjene, pri čemu su mnogi od njenih gena udvostručeni. To je omogućilo jabuci da se prilagodi težim uvjetima života, a time i dug evolucijski put, drugačiji od onog koji su imali breskve, jagode i drugo srodno voće.

cure.ba

Komentari

komentara