Kuća i hrana

Korisne činjenice – Pogrešni načini na koje koristite deterdžent za rublje

Napisao admin

Možda vam se čini da nema puno mudrosti oko odabira deterdženta za pranje rublja, no ovih nekoliko činjenica vjerojatno niste znali


Deterdžent za rublje (Foto: Arhiva)

Nakon pranja rublja određene mrlje uporno ostaju na tkanini i nikako ih ne možete ukloniti? Razlog tomu može biti i deterdžent koji upotrebljavate te način na koji tretirate odjeću prije pranja. Slijedi nekoliko doista zanimljivih i nadasve korisnih činjenica o deterdžentu za pranje rublja.

Deterdženti bolje djeluju u hladnoj vodi. Mnogi koriste hladne cikluse pranja rublja u perilici kako bi uštedjeli na računu za struju, a tome su se prilagodili i proizvođači deterdženta. Naime velik broj deterdženata, čak i oni koji nisu posebno formulirani za pranje u hladnoj vodi, uspijevaju sjajno ukloniti mrlje s rublja, piše Yahoo.com. Ukoliko ga redovito perete u hladnoj vodi, a niste zadovoljni rezultatima, pokušajte s deterdžentima koji su namijenjeni za to.

Deterdženti na biljnoj bazi su sve bolji i bolji. Deterdženti koji ne zagađuju okoliš sve su uspješniji u uklanjaju tvrdokornih mrlja s odjeće. Prema testiranju znanstvenika, piše Yahoo.com, ekodeterdženti sve bolje peru rublje pa možete paziti na okoliš, ali i imati čisto rublje.

Deterdženti s izbjeljivačem ne uklanjaju nužno mrlje s odjeće. Cilj deterdženata koji u svom sastavu sadrže izbjeljivač je da se izbjegne dodavanje izbjeljivača i time uštedi vrijeme. No prema istraživanju stručnjaka, deterdženti s dodanim izbjeljivačem u pravilu ne uklanjaju mrlje bolje od običnih deterdženata. Kako biste uspješno uklonili mrlje s rublja, izbjeljivač je ipak potrebno dodati odvojeno.

Niti jedan deterdžent ne uklanja sve mrlje. Prema riječima znanstvenika, prilikom testiranja nijedan od 74 deterdženta nije uspio ukloniti mrlju sa svake tkanine. Deterdženti mogu oprati rublje do određene granice pa je upravo zbog tog vrlo važno osušiti mrlju kuhinjskim papirom ili maramicom kako bi se uklonio višak tekućine, a zatim namočiti odjevni predmet prije pranja u perilici. I naravno, odjeću s mrljama ne bi trebalo stavljati u sušilicu jer će ih nakon toga biti nemoguće ukloniti.

tportal

Komentari

komentara