Kuća i hrana

Nećete vjerovati za šta ga sve možete koristiti – 20 novih načina upotrebe limuna

Napisao admin

Svima je poznata tradicionalna upotreba limuna za ublažavanje bola u grlu i poboljšavanje ukusa određene hrane. Ali limun se može koristiti i za mnoge druge stvari. Otkrivamo vam još 20 načina na koje možete upotrebiti limun.


Limun (Foto: Blic)

Limun ima veoma široku namenu

1) OSVEŽAVA FRIŽIDER

 

Uklonite neprijatan miris iz frižidera s lakoćom. Pospite sok od limuna na vatu ili sunđer i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Izbacite sve namirnice neprijatnog mirisa iz frižidera kako se smrad ne bi ponovo stvorio.

 

2) VISOK KRVNI PRITISAK

 

Limun sadrži kalijum, a on drži pod kontrolom visok krvni pritisak i ublažava mučninu i vrtoglavicu.

 

3) SPREČAVA KARFIOL DA POSTANE BRAON

 

Karfiol postaje braon čak i posle najkraćeg kuvanja. Kako bi ostao beo, pre nego što uključite rernu, stavite jednu kašičicu sveže isceđenog limuna u lonac.

 

4) MENTALNO ZDRAVLJE

 

Sok od limuna može da vam poboljša i raspoloženje i ublaži depresiju i stres. Ljudi koji mnogo šetaju i mnogo putuju često jedu limun. Kadgod se zamore, posisaju ceo limun. On je veoma brz lek i neverovatno je osvežavajući.

5) ČISTI DASKU ZA SEČENJE

 

Nije ni čudo što daska za sečenje ima neprijatan miris kad na njoj sečete beli i crni luk i pripremate ribu. Kako biste se rešili smrada i dezinfikovali dasku za sečenje, istrljajte je polovinom limuna ili je operite limunovim sokom.

 

6) PROBLEMI SA DISANJEM

 

Limunov sok može da smanji količinu sluzi i da vam pomogne da dišete lakše, a pomaže i osobama koje boluju od astme.

 

7) SPREČAVA KAMEN U BUBREGU

 

Ako redovno pijete ovo osvežavajuće piće, povećaće se proizvodnja urinarnog citrata, hemikalije u urinu koja sprečava formirane kristala koji mogu obrazovati kamen u bubregu.

 

8) DRŽI INSEKTE VAN VAŠE KUHINJE

 

Ne trebaju vam insekticidi niti lepak za insekte da biste insekte držali van kuhinje. Potreban vam je samo limun. Prvo icsedite malo limuna po pragu vrata i daskama prozora. Zatim iscedite limun u sve rupe i pukotine kroz koje insekti mogu da uđu. Na kraju stavite komadiće limunove kore sa spoljašnje strane kuhinje. Mravi vam više neće zalaziti u kuhinju. Limun je delotvoran i protiv nekih drugih buba i protiv buva. Pomešajte sok od 4 limuna i dve litre vode i operite pod tom smesom.

 

9) USPORAVA STARENJE

 

Sok od limuna smanjuje proizvodnju slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje kože i oštećenja kože. Sok od limuna nema kalorija i deluje kao antioksidant.

 

10) ORALNA HIGIJENA

 

Sok od limuna zaustavlja krvarenje desni i ublažava bol zuba.

 

11) PROSVETLJUJE PEGE NASTALE USLED STARENJA KOŽE

 

Ne morate da kupujete skupe kreme – dovoljan vam je samo sok od limuna. Nanesite limunov sok direktno na oblast sa pegama. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite kožu.

 

12) STVARA SVETLE PRAMENOVE

 

Za pramenove kao iz frizerskog salona pomešajte četvrinu šolje limuna sa tri četvrtine šolje vode i isperite kosu tom smesom. Zatim sedite na sunce dok vam se kosa ne osuši. Kako biste postigli što bolji efekat, ponavljajte postupak bar jednom nedeljno.

 

13) ČISTI I IZBELJUJE NOKTE

 

Sredite nokte bez manikira. Iscedite pola limuna u jednu šolju tople vode i potopite prste  u smesu na pet minuta. Nakon što uklonite zanoktice, istrljajte nokte limunovom korom.

 

14) ČISTI LICE

 

Iscedite limun direktno na mitisere kako bi ih tokom dana isušio. Možete se i umiti sokom od limuna, pa ćete tako na prirodan način očistiti kožu i mesta gde se peruta. Izgled vaše kože trebalo bi da bude lepši nakon nekoliko dana tretmana.

15) OSVEŽAVA DAH

 

Najednostavnija smesa za ispiranje usta je sok od limuna. promućkajte ga u ustima i porgutajte kako bi vam dah duže ostao svež. Citrična kiselina iz soka povećava pH nivo u ustima i ubija bakteriju koja izaziva neprijatan zadah. Isperite nakon nekoliko minuta, jer duga izloženost kiselini iz limuna može da ošteti zubnu gleđ.

 

16) UMEKŠAVA SUVE I GRUBE LAKTOVE

 

Ako želite da vam laktovi budu meški ili da vas ne svrbe, pomešajte sodu bikarbonu i sok od limuna kako biste napravili abrazivnu pastu, a onda je utrljajte na svoje laktove. Nakon toga isperite i namažite maslinovo ulje.

 

17) UBLAŽAVA GLAVOBOLJE

 

Sok od limuna sa nekoliko kašičica svežeg čaja dobar je za one koji pate od glavobolje zbog mamurluka i drugih vrsta glavobolja.

 

18) VAGINALNA HIGIJENA

 

Razblaženi sok od limuna sigurna je i dobra metoda vaginalne higijene. Iako je moćan antiseptik, ne sadrži iritirajuće supstance.

 

 

19) DOBAR JE ZA ZDRAVLJE STOMAKA

 

Digestivni problemi su jedna od najčešćih vrsta problema, ali topla voda i sok od limuna rešenje su za većinu digestivnih problema. Sok od limuna pomaže da se pročisti krv, smanjuje šansu od lošeg varenja i zatvora i eliminiše toksine iz tela.

 

20) DEZINFIKUJE POSEKOTINE I OGREBOTINE

 

Zaustavite krvarenje i dezinfikujte manje posekotine i ogrebotine tako što ćete ukapati nekoliko kapi limuna direktno na ranu. Limun možete naneti i vatom koju ćete držati na rani oko jedan minut.

zena.blic.rs

Komentari

komentara