Kuća i hrana

Lovorov list: Koristi se kao ukras, u magiji, kao začin te lijek za mnoge bolesti, oprez za kućne ljubimce

Napisao H. H.

Lovorov list je od davnina korišten kao znak slave i pobjede te su stoga glave starih rimskih imperatora bile ukrašene vijencem od lovorovog lišća. Zato nije čudo da je za lovorov list značenje višestruko. Lovor se koristio kao ukras, u magiji, kao začin te lijek za mnoge bolesti.

Lovor je lijek protiv kašlja, bolova, glavobolja i problema s kosom i kožom. Od lovora se može napraviti čaj ili ljekovito ulje, a najviše ga se koristi za začinjavanje jela. Kao začin se lijepo slaže s jelima od povrća, mesa, pečenjima pa čak i desertima.

Lovor – ljekovitost
Lovor (Laurus nobilis) je biljka mediteranskog podrijetla, koja ponekad uspijeva i na blagoj kontinentalnoj klimi. To je zimzeleno drvo koje cvjeta u proljeće, a ima snažni miris i gorki okus. Plod lovora su male bobice. Lovorov list se koristi kao začin, ali i kao lijek, zbog svog posebnog sastava.

eterična ulja,
tanine,
terpene,
aromatske tvari,
minerale poput natrija, kalija, magnezija i željeza,
dijetalna vlakna,
A, C i B.
Ako se pitate je li lovorov list otrovan, odgovor je potvrdan. Ipak, lovor je otrovan samo za pse i mačke te ga oni nikako ne bi smjeli jesti. Trudnicama se preporučuje izbjegavanje lovora u prehrani jer u nekim slučajevima može inducirati pobačaj.

Ako je list biljke lovor otrovan za pse i mačke, postavlja se pitanje je li plod lovora otrovan. U većim dozama su tvari nađene u plodu otrovne te se ne preporučuje njihova samostalna upotreba.

Lovorov list kao lijek

Biljka lovor višnja (lat. Prunus laurocerasus) ima male tamne bobice koje sadrže spoj prulaurasin koji se u manjoj dozi koristi kao uspavljivajući agens. U većoj dozi je iznimno otrovan pa se samostalna upotreba te biljke ne preporučuje jer nikad ne možete biti sigurni koja je točna koncentracija tog spoja.

Lovorov list – zdravlje
Lovor djeluje antioksidativno, protuupalno i antivirusno. Zbog svog ljekovitog sastava, lovor se koristi za:

poboljšavanje imuniteta,
smanjenje stresa i tjeskobe,
zdravlje dišnog sustava,
poboljšavanje probave,
zdravlje kose i kože,
masiranje bolnih zglobova i mišića.
Možete lovorov list zapaliti pa će se time u zrak ispustiti linalool, aromatični spoj koji djeluje opuštajuće i umirujuće. U dimu se nalaze i drugi vrijedni sastojci koji djeluju na smanjenje stresa i glavobolja.

Lovorov list – uzgoj
Lovor drvo najbolje uspijeva na mediteranskom području, na rahlom i propusnom tlu. Lovor na kontinentu također može uspjeti, ali slabije. Lovor stanište pronalazi u blago sjenovitim i zaklonjenim područjima, a na Sredozemlju je to većinom samonikla biljka.

Lovor je zeleni grm s drvenastom stabljikom te našiljenim kožnatim listovima, koji su prepuni mirisne arome. Plod lovora su tamnoplave bobice, a razvijaju se iz žućkastih cvjetića.

Lovor – razmnožavanje
Sadnica lovora služi da bi se biljka razmnožila, ali za te svrhe može poslužiti i lovor sjeme. Biljku je potrebno redovno obrezivati te presaditi kada preraste početno stanište.

Obrezivanje lovora se radi ljeti, nakon što biljka procvjeta i razvije plodove. Nastale mlade grančice treba ukloniti, a može ih se iskoristiti za daljnje razmnožavanje lovora.

Kako spremiti lovorov list?
Svježi lovorov list se bere kada su potpuno razvijeni što znači da imaju gotovo kožastu strukturu. Mladi listovi bi sušenjem pocrnili. Svježi lovorov list se može koristiti za začinjavanje deserta, a za ostala jela je pametnije koristiti osušeni lovorov list koji ima istančaniju aromu.

Sušenje lovora se provodi na tamnom i mračnom mjestu. Za sušenje izaberite velike tamnozelene listove koje ćete poredati na ravnoj površini i ostaviti dok se potpuno ne osuše. Takve ih možete čuvati par mjeseci, u nekoj dobro zatvorenoj posudi.

Ako su listovi posmeđili ili izgubili boju, vjerojatno su izgubili i aromu. To možete provjeriti tako da jedan lovorov list lagano slomite i provjerite miriše li još uvijek.

Od lovorovog lišća možete spraviti i lovorovo ulje.

Lovorovo ulje – kako napraviti?
Trebat ćete sljedeće sastojke:

30 grama lovorovog lišća,
250 mililitara maslinovog ulja.
Maslinovim uljem prelijte listove lovora u nekoj staklenoj boci te ih ostavite 14 dana na tamnom mjestu. Tu i tamo bocu protresite te nakon 14 dana ulje procijedite. Lovorovo ulje ima višestruke primjene, kao što su:

olakšavanje bolova u zglobovima,
liječenje migrena i glavobolja utrljavanjem na sljepoočnice,
jačanje imuniteta,
poboljšavanje probave i zdravlja.
Sušeni lovorov list

Lovorov list za kosu
Lovorov list se koristi za rast i obnovu oštećene i suhe kose, posebno u azijskim zemljama. Za kosu možete koristiti smljeveno sušeno lišće lovora ili čaj od lovora s kojim ćete isprati vlasi nakon pranja uobičajenim šamponom.

Neke od primjena lovorovog lista za kosu su:

pomaže kod obnove i rasta kose,
ublažava svrbež i crvenilo skalpa,
smanjuje pojavu prhuti.
Za veće osipe na tjemenu sameljite sušeno lišće lovora u prah i pomiješajte ga s par kapi limunovog soka. Tako pripremljenu smjesu dnevno nanesite na tjeme, držite par minuta te zatim isperite.

Lovorov list protiv insekata
U narodu je od davnina poznato da je lovor prirodni repelent raznih insekata, manjih ili većih. Nije sasvim poznato zašto lovor odbija insekte, ali se to pripisuje prirodnim sastojcima koje posjeduje, mircenu i eugenolu.

Može se koristiti:

lovorov list protiv žohara,
lovorov list protiv komaraca,
lovorov list protiv moljaca,
lovorov list protiv muha.
Postavite lovorovo lišće na mjesta gdje najčešće nalazite ili primjećujete neke od ovih insekata. Kroz par dana bi se odbijajući efekt lovora trebao ispoljiti. Lovorov list može biti koristan i protiv kućnih mrava.

Lovorov list lijek za kašalj
Kad se koristi lovorov list za grlo, to obično bude u obliku čaja od lovora ili sirupa od lovora za iskašljavanje. Zbog svojih ljekovitih svojstava, lovor je odlična alternativa uobičajenim pastilama protiv kašlja. Posebno pomaže kod suhog kašlja.

Čaj od lovora pripremite od:

4 suha lovorova lista,
250 mililitara vode.
Čaj napravite tako da:

Zagrijete vodu do vrenja u manjem loncu i onda ubacite listove lovora.
Ostavite ih otprilike 2 do 3 minute u loncu dok voda ključa.
Sklonite lonac sa štednjaka te procijedite čaj.
Kad se čaj od lovora malo ohladi u njega možete dodati žlicu meda ili par kapi limunovog soka. Protiv kašlja možete piti i sirup od lovora i kadulje.

Koristi se i čaj od lovora za zglobove, kod stanja poput artritisa ili gihta. Preporučuje se kupka u kadi punoj čaja od lovora ili kupka samo za noge u posudi napunjenoj čajem od lovora.

Lovorov list za mršavljenje
Iako se prava istraživanja tek trebaju provesti, određeni rani rezultati pokazuju da upotreba lovorovog lista može pomoći kod:

snižavanja razine šećera u krvi prije jela,
smanjivanja koncentracije lošeg kolesterola u krvi,
smanjivanja razine masti i triglicerida kod ljudi s dijabetesom.
Kombinacija lovora i cimeta je u zadnje vrijeme postala popularna u svrhu skidanja kilograma. Lovor i cimet zajedno djeluju na poboljšavanje probave i ubrzavanje metabolizma. Uz zdravu prehranu i redovno vježbanje to može pomoći pri bržem gubitku kilograma i masnog tkiva.

Osim toga, lovor i cimet mogu smanjiti nadutost i vjetrove, kao i spriječiti infekcije mokraćnih kanala. Možete pripremiti čaj od lovora i začiniti ga s pola žličice cimeta. Pijte jednu šalicu tog čaja dnevno, prije ili nakon obroka.

Lovor kao začin

Lovorov list – cijena
Za sušeni i pakirani lovor, cijena nije velika.

Od dvije vrste lovora, kalifornijskog i turskog, u našim se trgovinama prodaje turski. On je aromom nešto slabiji, ali stoga pogodniji za začinjavanje jela i općenito korištenje u kulinarstvu, prenosi krenizdravo.

Komentari

komentara