Kuća i hrana

OBRADUJTE VAŠA NEPCA I NOVČANIK! Ovo su PRAZNE KIFLICE – Jedan sastojak ih čini VRLO MEKANIM

Napisao H. H.

Jako su lijepe i sutra dan, a možete kad su upola prohladjene da stavite u zamrzivač. Potpuno su iste kad ih izvadite iz zamrzivača. Od ove mjere izadje 80 komada. Možete prije pečenja na svaku kiflicu da stavite po kockicu margarima onda su još ljepše.

Za tijesto:

1200 g brašna
600 g tople vode
1 paketić kvasca
4 kašike šećera
2 kašike soli
1 prašak za pecivo
200 g ulja

200 g vode, šećer, kvasaci 100 g brašna pomešati i ostaviti da nadođe kvasac. U nadošao kvasac dodati preostalu vodu, so i prašak za pecivo. Umijesiti tijesto sa preostalim brašnom. Tijesto je mekše. Od umiješenog testa sa nauljenim rukama odvajati loptice veličine oraha.

Svaku lopticu na nauljenu površinu razvući što tanje i staviti fil po želji, a mogu i prazne su jako ukusne. Na krajevima malo isjeći tijesto, prenosi “Informer“.

Sve radite odmah nista se ne čeka da tijesto naraste. Redovno polivajte ulje na površinu na kojoj radite. Napravljene kiflice namažite umućenim jajetom sa malo ulja i pospite susamom.

Premazivanje:

1 jaje
50 g susama

Kiflice peći odmah na 220 C do lepo porumene oko 30 minuta. Izvaditi iz rerne i odmah služiti.

Komentari

komentara