Kuća i hrana

Kako očistiti dnevnu sobu tokom epidemije korona virusa

Napisao H. H.

Saznajte kako da pravilno očistite dnevnu sobu i spriječite pojavu virusa u svom domu!

U epidemiji korona virusa potrebno je da se više posvetimo higijeni svog doma, piše “Lovesensa“.

Redovno provjetravanje kuće i dezinfekcija su ključni, ali prije toga treba određenim sredstvima očistiti namještaj, uređaje i predmete. Najvažnije je da izvršite dezinfekciju kada uđete u kuću spolja ili nakon što je u vašem domu boravila osoba koja u njemu ne živi.

U epidemiji virusa provjereno je koristiti sredstva za čišćenje na bazi hlora, sonu kiselinu, alkohol od najmanje 70 procenata i asepsol, a dokazano je i da sapunica i topla voda mogu uništiti rizične mikrobe.

Evo kako da pravilno i detaljno očistite dnevnu sobu tokom epidemije korona virusa:

1. Prozori i ogledala

Koristite sredstvo za čišćenje staklenih površina na bazi amonijaka. Preporučuje se korišćenje krpa od mikrovlakana.

2. Drveni namještaj – sto, stolice

Usisajte drveni namještaj, naročito stolice, pa ih prebrišite mješavinom tople vode i sapunice. Posušite namještaj čistom suhom krpom. Pri čišćenju drveta budite oprezni, jer agresivna sredstva mogu oštetiti boju i stukturu namještaja.

3. Tepih, prostirka, zavjesa, jastuci, kauči i garniture

Ukoliko tepih, navlaku za jastuke i zavjese možete da perete na visokoj temperaturi, onda ih operite u veš mašini. U suprotnom, možete ih prati u vrućoj vodi i sapunici ručno. Važno je da tepihe redovno usisavate i da životni prostor bude provjetren. Za čišćenje ovakvih predmeta dobar izbor je paročistač koji toplom parom ubija mikrobe. Takođe, ovaj namještaj možete poprskati sredstvima za dezinfekciju, odnosno rastvorom alkohola.

Ukoliko na kauči imate navlaku, redovno je perite na velikoj temperaturi. Kada skinete navlaku usisajte kauč i naprskajte po njemu sljedeću tečnost – pomiješajte alkohol, destilovanu vodu i sodu bikarbonu. Tečnost sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte krevet, pa ga prebrišite suhom krpom.

4. Kožne garniture

Redovno i brišite sa vlažnom krpom natopljenom sapunicom i toplom vodom. Na ovakvim površinama ne koristite agresivna srestva na bazi hlora ili alkohola, jer se lako može oštetiti boja namještaja.

5. Pod

Očistite drveni pod sa sredstvom na bazi hlora razblaženog sa destilovanom vodom.

Tokom čišćenja koristite zaštitne rukavice, a nakon čišćenja obavezno operite ruke.

Komentari

komentara