Kuća i hrana

Ako se odričete hljeba, provjerite koje to namirnice ne izazivaju nadutost i gojaznost

Napisao H. H.

Hljeb je vremenom postao sinonim za gojaznost, pa ga mnogi koji žele da zadrže vitku liniju izbjegavaju.

Eksperti, pak, kažu da izbjegavanje hljeba nije tako djelotvorno. Naime, pasta, na primjer, može više da ugrozi vašu liniju, a u sendvičima više goje prilozi i sastojci koji se nalaze u lepinji, nego samo tijesto. I dok je hljeb često bio glavni “krivac” za gojenje, sve je više naučnih dokaza koji pokazuju suprotno.

Stručnjaci upozoravaju da izbjegavanjem hljeba ostajemo bez važnih nutritijenata poput vlakana, gvožđa i kalcijuma. Mnogi proizvodi koji imaju oznaku “bez glutena” sadrže dosta aditiva, zasićenih masti i šećera, navela je Ajela Spiro iz Britanske fondacije za ishranu u svom obraćanju na Konferenciji dijetetičara i nutricionista u Londonu. Ona je dodala da je sprovedeno istraživanje Univerziteta u Bristolu koje je pokazalo da hljeb proizvodi manje nadutosti u stomaku u poređenju sa tjesteninama, prenosi “Hayat“.

Stručnjaci napominju da je važnije šta stavljamo na hljeb ili u lepinje nego koliko hljeba jedemo. Dva parčeta hljeba sadrže 190 kalorija i 2 grama masti, ali ako na hljeb namažete margarin ili puter skoro ćete duplirati kalorije, taj obrok će imati 334 kalorije i još 16 grama masti.

Pored toga što sadrži dosta vlakana, gvožđa i kalcijuma, u parčetu hljeba se nalazi 20 -30 procenata dnevne preporučene doze vitamina B1.

Znači, ne morate se odricati hljeba zarad vitke linije već je dovoljno je da ograničite unos peciva i vodite računa o tome koji namaz i priloge uz hljeb koristite.

Komentari

komentara